НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Опасно ще бъде през октомври-ноември, когато зачестят другите вируси

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 07.07.2020
5100
Чете се за: 00:58 мин.
Здраве

Каквито са предпазните мерки срещу обикновен грип, такива ще останат и мерките срещу коронавируса след края на извънредната епидемиологична обстановка, през есента. Като най-критични за заразата се очертават месеците октомври и ноември, когато зачестят другите вирусни заболявания, каза проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Още от деня".

Проф. Кантарджиев за пореден път посочи трите групи от населението, към които трябва да бъдем много внимателни: хората над 60-годишна възраст, боледуващите от диабет, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, както и тези с имунен дефицит.

Той подчерта, че е нужно да продължим да се съобразяваме къде и как празнуваме в летните месеци: да носим маски а закрито и да правим тържества на открито. Това се отнася и за младите, макар те да се по-малко застрашени от тежко протичане на болестта.

Досега са направени 180 хиляди теста, каза Тодор Кантарджиев, но не е по силите на здравните власти да се тестуват с PCR тестове всички постъпващи в болници. Затова всички, влизащи в здравно заведение, сега се тестуват с бърз тест, а който покаже положителен резултат за COVID 19, се тестува отново, вече с PCR реакция.

Според Кантарджиев правилният подход е да се увеличат парите по клиничните пътеки за лечение, което ще осигури по-голямо количество тестове за болниците. Много важно е да не се допусне болниците да станат гнезда за заразяване. В този смисъл не трябва да се допуска претоварването им, както и да се опазва здравето на лекарите.

Професорът очаква, благодарение на мерките за безопасност и продължената извънредна епидемиологична обстановка, до седмица броят на случаите на коронавирус да започне да спада.

"Няма осигурен и неосигурен, когато става дума за епидемия", категоричен беше професорът в отговор на въпрос за починалия в Бургас мъж, на когото е бил отказан PCR тест при влизането му в болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пранди за Братоев: Важното е да имаме професионални отношения, няма да се женим
Пранди за Братоев: Важното е да имаме професионални отношения, няма да се женим
Пожар гори в предприятие за пластмаси в Средец
Пожар гори в предприятие за пластмаси в Средец