НОВИНИ

Втори национален екопротест срещу промените в "Натура 2000"

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:30, 07.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Втори Национален екопротест срещу готвените промени в "Натура 2000" се провежда тази вечер в столицата и други градове на страната.

Под надслов "Долу ръцете от морето, планините и реките" природозащитни организации се обявяват срещу предстоящи промени в закона за биоразнообразието.

Протестиращите блокираха кръстовището на Орлов мост в София и категорично заявиха, че са против промените в Закона за биоразнообразието, които бяха инициирани от Обединените патриоти и приети на първо четене в НС.

Според екозащитниците промените ще намалят контрола върху защитените зони по "Натура 2000" и ще доведат до ново презастрояване на Черноморското крайбрежие.

Причината това да стане възможно е, че промените предвиждат нов режим на управление на защитените зони, като поддържането и развитието им ще става от регионалните инспекции по околната среда.

След първите екопротести в края на юни от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят готвените промени за "Натура 2000". Въпреки това обаче, беше организиран втори национален протест.

Андрей Ковачев - коалиция "За да остане природа в България": Проектът предвижда да изключи българските учени от всички процеси на взимане на решения - съществени за "Натура 2000" и след това да може да се застроява напълно безконтролно и един вид Алепу да стане законно.

Катерина Раковска - коалиция "За да остане природа в България": Ние сме против поправките в Закона за биологичното разнообразие, тъй като те обезсмислят "Натура 2000" мрежата, защото предвиждат едно разпарчетосване на управлението и прахосване на европейски средства.

Протестиращите искат оставката на екоминистъра Емил Димитров.От ведомството пък аргументират необходимостта от нов подход за управление на защитените зони с мотива, че страната не може да изпълнява задълженията си по Директивата за местообитанията.

Според еколозите обаче, доброто управление на "Натура 2000" може да бъде постигнато и без законодателни промени.

През изминалата седмица от ЕК са изпратили писмо до България по процедурата, която е отворена срещу страната за нарушаване на европейското законодателство във връзка с "Натура 2000". В писмото се казва, че ще дадат страната ни на съд за неизпълнение на "Натура 2000".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италиански булки протестираха срещу отлагането на сватбите им
Италиански булки протестираха срещу отлагането на сватбите им
Ръст на заразените с коронавирус в София. Ще има ли затягане на мерките?
Ръст на заразените с коронавирус в София. Ще има ли затягане на мерките?