НОВИНИ

Ръст на заразените с коронавирус в София. Ще има ли затягане на мерките?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:24, 07.07.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още

В София новозаразените с Covid-19 за последното денонощие са най-много - 86.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Съпоставимо с другите градове не е някакъв пик. Макар че ме притеснява. За сега не предвиждаме нови мерки.

Мерки за цялата страна ще се вземат, ако ситуацията ескалира.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Според мен преминавайки границата от 200 души вече е един много сериозен сигнал, че трябва да св възстановят част от мерките, които прилагахме до скоро.

След среща Ананиев с премиера и Националния оперативен щаб стана ясно, че е разпоредено на здравните инспекции и областните щабове да засилят контрола за спазване на противоепидемичните мерки.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Засилили сме контрола в цялата страна, защото явно без контрол няма да мине.

Премиерът Борисов е разпоредил да продължи укрепването на болниците с предпазни средства и кадрови ресурс. От Лекарския съюз съобщиха, че тестовете за Covid-19, платени от Здравната каса през месец май са 330.

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз: При положение, че е разчела средства от 2400 на ден. Да контролираш епидемия, като остават лечебните заведения да тестват пациенти за своя сметка или самите пациенти да се тестват за своя сметка, защото са притеснени за здравето си, не е коректно.

Здравният министър обясни - Касата плаща по 60 лева за тест на човек, приет в болница. Хората под наблюдение и карантина се изследват за сметка на здравните инспекции.

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз: По желание на ръководители на предприятия на учреждения или пък лично решени на гражданина да се изследва. Тогава вече се заплаща от самите тях.

Лекарският съюз и касата договарят по-високи цени на клиничните пътеки. Очаква се те да влязат в сила в средата на месеца. Така тестовете за коронавирус при постъпване в болница ще се поемат от Здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори национален екопротест срещу промените в "Натура 2000"
Втори национален екопротест срещу промените в "Натура 2000"
Мелбърн отново е под карантина, връщат ограниченията в някои градове в Испания
Мелбърн отново е под карантина, връщат ограниченията в някои градове в Испания