НОВИНИ

Лисици тормозят жителите на силистренски села

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 09.07.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Регионални

Лисици тормозят села в силистренско. Най-тежко е положението в село Добротица, община Ситово, където не минава и ден без дивите животни да влизат в дворовете на хората и да нападат домашните им птици.

Вече втора година в село Добротица лисиците се разхождат дори посред бял ден.Според местните хора нашествието им се дължи на високата популация на чакали, които прогонват лисиците от близките гори и те се заселват в изоставените къщи в селото.

“Всяка, дето се вика, пета къща е изоставена, защото възрастните хора си заминават. Всеки, всеки божи ден има нападение в домакинство. Тази година популацията им страшно много се увеличи, нападат в дворовете кокошките на хората. Проблемът е огромен, каза кметът на с. Добротица Искра Георгиева.

Станка Петкова е сред най-потърпевшите.

“На мен ми унищожиха лисиците 15 кокошки. На два пъти. Единия път седем липсваха. Установихме, че има отпечатъци от лисица, каза Станка Петкова.

Лисиците нападали и домашните кучета и котки. Хората се чудят как да опазят животните си.

“Не смеем да излезем никъде на гости, до обяд трябва мъжът ми да стои, следобед, щото – малки, големи кокошки, пилета, всичко е под заплаха, разказа Димитрина Петкова.

Лисиците са неканени гости и в съседното село Любен.

Въпреки многократните сигнали и срещи с общинското ръководство на Ситово, хората се чувстват безсилни. Причината е, че ловните дружинки нямат право да отстрелват лисиците в населените места.

Единственият вариант е да се направи хайка с доброволци и ловни кучета, които редовно да обиколят изоставените постройки в селото, за да прогонят дивите животни. Желаещи, обаче засега няма.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петричек
Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петричек
От варненския кораб "Лефер": Животът и трудът на рибарите отблизо
От варненския кораб "Лефер": Животът и трудът на рибарите отблизо