НОВИНИ

Връщат част от мерките: Забраняват събирания над 30 човека и дискотеки на закрито, спортът - без публика

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 09.07.2020
12740
Чете се за: 01:55 мин.
У нас

От няколко седмици отпаднаха доста мерки и то беше свързано с желанието да се върнат българите към нормалния начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем при наличието на коронавируса, каза на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

За съжаление анализът, който е направен за последната седмица, показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Стигнем ли до това ниво на заразяване трябва да се възстановят някои от използваните мерки до този момент, категоричен бе министърът. По думите му за съжаление анализът показва, че през следващите дни не се очаква да спаднат бройките на новите носители, дори може да има тенденция за ново увеличение.

На редовната среща днес на Националния оперативен щаб с премиера Борисов е предложено на премиера и той е приел да се възстановят част от мерките.

Министър Ананиев заяви, че е подписал вече заповедта за промяна на мерките. Тя влиза в сила от 00.00 часа на 10 юли.

Новите промени са:

- Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика.

- Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания.

- Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито - това са балове, кръщенета. Те могат да се провеждат, но до 30 човека при дистанция от метър и половина.

- Последните промени са свързани със задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола: МЗ трябва да възложи на БАБХ ревизиране на проверки в заведенията за хранене и развлечения. Министерството на труда трябва да възложи на Главна инспекция по труда проверки на работодатели, относно спазването на изискванията. РЗИ-тата също трябва да засилят контрола. Областните управители също трябва да засилят контрола в отделните области.

Ананиев информира, че след срещата с премиера е проведена видеоконферентна връзка и с областните управители в страната, пред които е наблегнато на необходимостта от завишаване на контрола от страна на щабовете и кметовете по отношение на изпълнението на противоепидемичните мерки. Напомнено е, че те имат възможността в рамките на техните компетенции да обявяват и допълнителни мерки, съобразени с условията на дадената област.

Мерките ще важат до второ нареждане. Оперативно ще се прецени докога ще е това.

Ако има рязък скок на броя на вирусоносителите е възможно да се приемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условия за това, допълни министърът.

Добрата новина е, че всеки ден се увеличава и броят на излекуваните, допълни още Ананиев.

По думите му увеличението на вирусоносителите се дължи на баловете, на събиране и струпване на много хора на едно място, клъстерни места и определени групи от населението.

"За съжаление си повярвахме, че всичко е минало. Изследване показва, че 1,1 млн. българи твърдят, че няма такова заболяване, а 20 на сто твърдят, че е настинка. Това показва, че сме подценили ситуацията", каза още министър Ананиев.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди всички собственици на заведения, че контролът ще бъде жесток. Министърът Ананиев го допълни, че това важи и за всички хранителни магазини и молове.

"Персоналът задължително с маски. Това масово не се спазва, собствениците не го спазват", посочи той.

Здравният министър обяви, че към момента България не обмисля реципрочни мерки спрямо влизащите у нас гърци да си правят PCR тестове за наличието на зараза от коронавирус. Аргументът на Ананиев бе, че това не е нужно, защото трафикът е в посока Гърция, а не към нашата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ейолфсон ще бъде готов за новия сезон
Ейолфсон ще бъде готов за новия сезон
Негативен PCR тест или 14 дни карантина за българи, влизащи в Австрия
Негативен PCR тест или 14 дни карантина за българи, влизащи в Австрия