НОВИНИ

Прокурори влязоха в сградата на Президентството

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:06, 09.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
Политика

Обиски в сградата на президентството, арест за бизнесмена Пламен Бобоков и отнемане на достъпа до класифицирана информация на секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и съветника по сигурността и отбраната Илия Милушев. От прокуратурата лаконично обясниха, че действията са по две разследвания - едното се води Военно-окръжната прокуратура - София, а другото от Спецпрокуратурата и е за търговия с влияние.

Около 9 часа сутринта прокурори са влезли в сградата на президентството и са представили разрешения, подписани от съдия от Военно-окръжния съд в София и от съдия от спшециализирания съд. Започнали са обиски на два кабинета.

Според информацията, която имаме, единият кабинет е на Пламен Узунов, секретаря на президента по правни въпроси и корупция, а другият е на съветника по сигурността Илия Милушев.

Главният прокурор коментира действията в сградата на президентството малко по-късно.

Иван Гешев - главен прокурор: Провеждат действия по претърсване и изземване на два обекта и два кабинета в сградата на администрацията на президента, които се ползват от негов съветник и от негов секретар и това е по две отделни досъдебни производства - едното е досъдебно производство на Военно-окръжна прокуратура, а другото е дело, което мисля, че всички български граждани са запознати, което се наблюдава от прокурори от Специализираната прокуратура касае престъпно сдружение за търговия с влияние. По едно то делата Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, предоставя ги, твърди, че си ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво още има в тази каса и едва ли може да се разчита на добрата воля на това лице, след като няколко пъти е разпитано и на третия или на четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени с гриф от Държавна агенция "Разузнаване".

От Държавна агенция "Национална сигурност" съобщиха, че отнемат достъпа до класифицирана информация на Милушев и отказват достъп до информация с гриф "Строго секретно" на Пламен Узунов.

В същото време в София е задържан и бизнесменът Пламен Бобоков. Той е отведен от СДВР, задържан е за 24 часа по закона за МВР във връзка с разследването за търговия с влияние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица директно в групите на Шампионска лига за трети пореден път
Марица директно в групите на Шампионска лига за трети пореден път
Рекордна цена на златото на борсата - 1821 долара за тройунция
Рекордна цена на златото на борсата - 1821 долара за тройунция