НОВИНИ

Протести в защита на президентската институция и правовия ред (ОБЗОР)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
23:08, 09.07.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

"Прокуратурата дължи на обществото информация за действията си", обявиха от президентската администрация в позиция за действията на държавното обвинение.

По-късно през деня държавният глава Румен Радев подкрепи протеста, който граждани организираха пред президентството и го нарекоха в "Защита на демокрацията".

Протестът прерасна в шествие с искане за оставките на правителството и главния прокурор и премина през няколко точки на столицата.

Броени часове след като прокуратурата влезе в президентството, пред "Дондуков" 2 започнаха да се събират недоволни. Следобед прокуратурата изнесе кашон с документи, а протестиращите посрещнаха бусовете ѝ със скандирания "Мафия!".

Точно в 18:30 ч президентът и вицепрезидентът слязоха при протестиращите.

Румен Радев, президент: От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която прокуратура мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия постигна невъзможното - обедини почтените хора срещу себе си. Това е битка за достойнството ни, за децата ни, за бъдещето ни, за природата ни! Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата се включиха в протеста и заявиха, че не се съмняват в почтеността на президента.

Корнелия Нинова- лидер на БСП: Ние не приемаме тази показност, тази зрелищност, с която се нахлу в президентската институция. Ако има съмнения за извършени закононарушения от страна на администрацията, то те нека се разследват. Ние уважаваме върховенството на закона, но не по този показен, силов, едва ли не наказателен начин, който днес се демонстрира.

От "Правосъдие за всеки" също поставиха исканията си.

На протеста дойдоха още бившият омбудсман Мая Манолова и лидерът на АБВ Румен Петков.

От президентството протестът тръгна към Министерския съвет и от там до Съдебната палата. Там беше и лидерът на "Да, България" Христо Иванов, който във вторник охрана на НСО изтласка в морето и не го допусна до плажа в база "Росенец". Той поиска оставката на премиера Борисов и на главния прокурор.

Христо Иванов, лидер на "Да, България": Ние сме тук не за да защитаваме един или друг президент, а за да защитаваме Конституцията на Република България, да защитаваме правовия ред в тази държава, да имаме съдебна реформа, реформа на прокуратурата.

С бурни скандирания протестът продължи към Народното събрание. Протестиращите стигнаха до Орлов мост, където блокираха движението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи протестът в защита на президентската институция и правовия ред
Приключи протестът в защита на президентската институция и правовия ред
Ирландският финансов министър пое ръководството на Еврогрупата
Ирландският финансов министър пое ръководството на Еврогрупата