НОВИНИ

Епидемията в Пловдив се разраства, щабът затяга мерките

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 09.07.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Епидемичната обстановка в Пловдив се усложнява. 21 са новите случаи през последното денонощие. Сред заразените са лекари, футболисти, фенове и абитуриенти. Ситуацията наложи, още преди заповедта на здравния министър да е влязла в сила, футболната среща между отборите на Локомотив и ЦСКА тази вечер да се играе без публика.

Буквално до преди самия мач продължи и изследването с ПСР-тестове на футболистите на Локо Пд, след като няколко от играчите на отбора дадоха положителни проби за COVID-19. Това доведе до сериозни размествания в състава и вкарването на юноши в последната минута.

Прави се връзка между повишения брой заболели и мача за Купата на България, когато на Националния стадион публиката наброяваше 12 000 души, а спазването на противоепидемичните мерки не беше строго контролирано.

Отделно в Пловдив също имаше масови тържества по посрещането на Купата на страната. В тях участваха и кметът, и областният управител. Те бяха заснети без предпазни маски. Последвалите ПСР-тестове и на двамата са отрицателни.

Масовото тестване на футболистите на Локомотив - Пловдив показа, че има петима заболели футболисти, както и двама души от спортно-техническия състав на клуба. Положителни за коронавирус до момента са и 11 от привържениците на отбора.

Атанас Узунов, административен директор на Локомотив - Пловдив и общински съветник: Ако бяха предприети мерки да не се състоят такива тържества, може би нямаше да има такава зараза. Може да се отрази както на подготовката на отбора в началото на сезона, така и в Евролигата.

Заради разрастващата се епидемия от Областния оперативен щаб разпоредиха незабавното въвеждане на нови мерки.

Дани Каназирева - областен управител на Пловдив: Първо, всяко едно мероприятие, публично, в която и да е община следва да бъде съгласувано с Областния щаб и предвид на мероприятието ще решаваме дали то ще се проведе, или не. В областта, разговаряйки с кметове, всички са на мнение, особено в щаба, че към момента в тази ситуация не следва да се поемат допълнителни рискове и следва съборите да бъдат отменени.

Част от общинските съветници в Пловдив също се обявиха за по-строг контрол.

Слави Георгиев - общински съветник: Това, което се случи като голям футболен мач, като празнуване, мисля, че такова нещо не трябваше да бъде допуснато и занапред подобни неща трябва да бъдат ограничавани категорично.

И в Дунав - Русе се наложи извънредно тестване на футболистите, след като двама от играчите там бяха заразени.

Цветомир Младенов, треньор на ФК Дунав - Русе: Надявам се колкото може по-бързо да излязат резултатите и да е ОК всичко, защото ни се наруши тренировъчния процес.

Днес съблекалните и офисите на стадион "Дунав" бяха дезинфекцирани. Докато излязат резултатите от новите тестове, футболистите няма да тренират, въпреки че в понеделник в Русе предстои важен мач за оставане в елита - срещу "Царско село".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леки нива на радиация край Червен бряг заради заровените отпадъци
Леки нива на радиация край Червен бряг заради заровените отпадъци
По-строг контрол на "Кулата - Промахон", преминава се безпроблемно
По-строг контрол на "Кулата - Промахон", преминава се безпроблемно