Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

По-строг контрол на "Кулата - Промахон", преминава се безпроблемно

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 09.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Гърция обяви днес: Няма да има задължителни тестове на "Кулата - Промахон". Всеки ден обаче ще бъдат тествани 3000 влизащи в страната.

Напълно спокойна е ситуацията на граничен пункт "Кулата - Промахон". Към момента безпроблемно преминават както тежкотоварните автомобили, така и леките автомобили с туристи, тръгнали към южната ни съседка.

Информацията от външното ни министерство от днес е, че тестването с PCR тестове за коронавирус продължава да бъде незадължително, а се извършва на случаен принцип, въз основа на оставената информация в попълнените онлайн формуляри. Стремежът от страна на гръцките власти, е на граничния пункт да бъдат тествани максимален брой туристи, като за днешна дата е фиксирана бройката от 3000 теста. След изчерпването на тези тестове, туристите няма да бъдат тествани и ще преминават безпроблемно в Република Гърция.

По-строгият режим на пропускане беше въведен, след като се оказа, че голяма част от новозаразените в Гърция са туристи. Днес беше засилено присъствието на гръцките здравни власти на граничния пункт "Кулата - Промахон".

Миглена Медарова: Автомобилът, който се движеше пред нас, беше пропуснат единствено с проверка на QR-кода и личния документ на шофьора, докато при нас решиха, че след проверка на QR-кода аз трябва да бъда тествана. Вземането на проба се случва изключително бързо.

Много българи отиват на почивка за няколко дни в южната ни съседка. Казват, че не се притесняват от тестването за COVID-19 на влизане в южната ни съседка.

Тестовете за коронавирус, които се правят на границата, са безплатни за туристите. До излизане на резултата, те могат да ходят на плаж, но да избягват масови събирания. Ако тестът се окаже положителен, гръцките здравни власти се свързват с туристите чрез подадените от тях адрес и телефон. Самите туристи пък решават дали да останат в Гърция за 14-дневна карантина, или да се приберат в родината си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемията в Пловдив се разраства, щабът затяга мерките
Епидемията в Пловдив се разраства, щабът затяга мерките
Спират програмите за ограничаване на заразата с ХИВ и други полово предавани инфекции
Спират програмите за ограничаване на заразата с ХИВ и други полово предавани инфекции