Гърция обяви: Прави дневно по 3000 PCR теста на "Кулата"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:30, 09.07.2020
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
гърция обяви прави дневно 3000 pcr теста кулата

Посолството ни в Атина съобщи, че няма документ, издаден от компетентна гръцка институция, в случая Гръцката организация за обществено здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през ГКПП "Кулата-Промахон", съобщиха от МВнР.

Коментарът на министерството идва на фона на информациите от последните дни за масово тестване за коронавирус при влизане в Гърция.

По данни на дипломатическата ни мисия, след проведени разговори с Генералния секретариат за гражданска защита на Република Гърция, извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип, на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация.

"Стремежът на гръцките власти е на ГКПП "Кулата-Промахон" да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани", допълват от Външно министерство.

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на "Кулата" се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина.

Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо, категорични са от МВнР.

Българското посолство в Атина е получило уверения, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция, ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки.

"Съветът ни е при пристигане на територията на Република България те незабавно да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19", заключават от Министерството на външните работи.

От там съветват българските граждани внимателно да се запознаят с отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у тях преди пътуване до Гърция, на специално създадения сайт https://greecehealthfirst.gr/?lang=en, който има версия на английски език.

Там ще намерят отговори на много въпроси, подредени в следните раздели:

1. Мога ли и как да пътувам до Гърция – съответно по суша, въздух и море?

2. Сигурност при престоя в Гърция – настаняване, хранене, култура и забавления.

3. Какво да направя при престоя ми в Гърция в случай, че:

- имам симптоми на COVID-19;

- бил съм в контакт с лице, което е дало положителна проба за на COVID-19;

- в случай че съм поставен под карантина, кой ще покрие разходите.

4. Формуляр за локализиране на пътниците (PLF), чието предварително попълване и съответно получаването на QR код е задължително.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест в подкрепа на президентската институция и на демокрацията
Протест в подкрепа на президентската институция и на демокрацията
Виктория получи награда за най-добър артист от европейското радио ESC Radio
Виктория получи награда за най-добър артист от европейското радио ESC Radio