НОВИНИ

Леки нива на радиация край Червен бряг заради заровените отпадъци

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:28, 09.07.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Край Червен бряг има леки нива на радиоактивност - това обяви главният прокурор Иван Гешев при посещението си на площадката, където беше открит заровен опасен отпадък.

Подобни находки с боклук са открити и на 2 места край Плевен, както и в София в близост до Кремиковци.

Отпадъкът от акумулаторните батерии трябва да се съхранява при специални условия и това е много скъпо. Износът в чужбина също струва много. Така решението за заравяне се оказва най-евтиният, но незаконен вариант. Непрекъснато излизат нови и нови незаконни площадки из цялата страна. Проверките продължават от кариери, през рудници до бивши ТКЗС-та. С боклука се трупат и бъдещите разходи на държавата.

На площадките край Червен бряг ще излязат между 120 и 200 тона опасен отпадък, предвижда главният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев - главен прокурор: Въздухът е рисков. Има леки нива на радиоактивност. При определени химични процеси в резултат на влага и други т.н. на места текат неправилни процеси, които представляват опасност за здравето на хората, които живеят наоколо.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Ние трябва да ги съберем на едно място и това ще стане една такава планина от такива отпадъци.

Наблизо в ями на бивши ТКЗС-та е открит същият опасен отпадък.

Иван Гешев - главен прокурор: Стотици тонове, с които някой трови нашите деца, семействата, въздуха, почвата.

Огромното количество боклук ще отиде на лицензирана площадка. Но и там не може да остане за дълго.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Обработването на тези всички отпадъци също струва огромна сума пари, говоря за десетки, за стотици милиони.

Иван Гешев - главен прокурор: Ако го изнесеш в Германия, ще трябва да платиш 2-3 милиона евро и по-лесното е да го зариеш, където си прецениш.

На този етап има работни обвинения към братя Бобокови.

Иван Гешев - главен прокурор: Това дали фирмите официално се водят на белите бизнесмени Бобокови или неофициално са на социално-слаби - роми, цигани или на някой друг, но са контролирани от белите бизнесмени Бобокови са две различни неща, които обаче имат много общо.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: И хубаво е да бъдеш добър бизнесмен, но когато друг ти плаща сметката - в случая обществото.

Подобни находки с опасен отпадък са открити и на 2 места край Плевен, както и в София в близост до Кремиковци.

По другата скандална тема: багера край Рилските езера: предстои да се изготви пълен доклад. Той ще се предостави на прокуратурата и премиера. Бойко Борисов ще реши продължава ли програмата, или ще се спре окончателно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пакетът "Мобилност" окончателно влиза в сила, България подготвя дело пред Съда на ЕС (Обзор)
Пакетът "Мобилност" окончателно влиза в сила, България подготвя дело пред Съда на ЕС (Обзор)
Епидемията в Пловдив се разраства, щабът затяга мерките
Епидемията в Пловдив се разраства, щабът затяга мерките