НОВИНИ

Турското правосъдие решава дали да превърне "Света София" в джамия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:26, 09.07.2020
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Очаква се турското правосъдие утре да обяви за незаконно превръщането на катедралата "Света София" в Истанбул в музей през 1934 г. и връщане на статута й на джамия. Това предаде Ройтерс, като се позова на двама официални турски представители. Темата беше засегната и на днешен дебат в Европарламента, посветен на отрицателната роля на Турция в източното Средиземноморие.

Делото за законността на решението от 1934-та година за превръщане на "Света София" в музей е внесено от асоциация, която твърди, че катедралата е била собственост на султан Мехмед Втори. През 1453-та година той завладява някогашния Константинопол и превръща храма в джамия. Зад предложението за връщане на старото положение стои и турският президент Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: Съдебните институции ще вземат своето решение и след него изпълнителната власт ще предприеме необходимите стъпки.

Турски организации, които подкрепят трансформацията твърдят, че тя ще подчертае статута на Турция като мюсюлманска държава. "Света София" е част от Световното културно наследство.

Намеренията на Анкара предизвикаха тревогата на САЩ, Русия, Гърция и редица християнски лидери, включително Вселенския патриарх и патриарха на Москва и цяла Русия.

Българският евродепутат Ангел Джамбазки днес реагира остро на турските планове за Света София, обяви се за прекратяване на преговорите за членство с Турция и критикува политиката на турския президент.

Ангел Джамбазки - ПГ на Европейски консерватори и реформисти: Може би трябва да предложи да направи и тази зала действащ мюсюлмански храм. Кога най-сетне ще разберете, че Турция не е европейска държава и няма никога да бъде такава - нито териториално, нито културно, нито цивилизационно, нито политически. Докога ще продължава този цирк с преговорите за членство на Турция в ЕС.

Ангел Джамбазки призова Върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел да вземе отношение по превръщането на Света София в джамия.

На същия дебат лидерът на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер окачестви като "историческа грешка" започването на преговори за членство с Турция и се обяви за нова правна база за отношенията на Съюза с Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов предлага полк. Велко Атанасов за началник на "Военна информация"
Каракачанов предлага полк. Велко Атанасов за началник на "Военна информация"
Започва националното военноморско учение "Бриз 2020"
Започва националното военноморско учение "Бриз 2020"