НОВИНИ

Румен Радев пред протестиращите: Тук сме, за да кажем "не" на страха, на който се опира мафията

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 10.07.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Протестиращи за втора поредна вечер се събраха пред Президентството. Те започнаха да идват пред сградата около 15.00 ч. Хората се обявиха против показните акции на прокуратурата, против главния прокурор и правителството. Протестиращите се обявиха в подкрепа на правовата държава, на президентската институция и на демокрацията.

На протеста отново присъстват депутати и общински съветници от опозицията, които заявиха подкрепата си за президента.

Малко преди 18.30 президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова слязоха отново при протестиращите.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Скъпи сънародници, радвам се, че отново сме заедно, защото протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре. Стига да сме мъдри и непреклонни, затова трябва да заявим ясно нашите принципи. Няма да повторим грешките от 2013 г. Няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, русофили, русофоби, американофили и американофоби, на българи и турци. Както някои в своето безсилие се опитват да се заиграват с етническата карта на България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме да защитим свободата си, а да бъдем себе си, първо трябва да сме свободни", заяви Радев пред хората.

"Тук сме, за да кажем "не" на страха, на който се опира мафията, да защитим българската природа, която е наш дом, в който искат да се върнат милиони, прокудени от отчаяние. България е за всички тях", каза още той. По думите му България не е собственост на олигархията.

Държавният глава призова за честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се "самовъзпроизвежда".

Радев допълни, че в следващите дни "мафията ще сее разкол" и ще внушава, че протестите са платени, както и ще организира "бутафорни контрапротести и провокации".

Той призова да не се стига до напрежение между хората. Мафията ще ни плаши със статистиката от пандемията, но най-страшната пандемия е тази от корупцията, каза Румен Радев.

Според него днес на площада се решава бъдещето на България, а не във фейсбук. А с присъствието си хората гласуват за бъдещето на България.

"На площада днес всички ние и в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме, всички заедно. Мутри - вън, Бог да пази България", заключи президентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макс Верстапен най-бърз след първите две свободни тренировки на "Ред Бул Ринг"
Макс Верстапен най-бърз след първите две свободни тренировки на "Ред Бул Ринг"
НСО е поискало с писмо забрана за достъп до "Росенец" (ОБЗОР)
НСО е поискало с писмо забрана за достъп до "Росенец" (ОБЗОР)