Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Борисов, Горанов и управителят на БНБ за приемането на България в чакалнята на еврозоната

от БНТ
19:58, 10.07.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Политика

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев дават брифинг за приемането на България в ERMII.

Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България - заяви управителят на БНБ Димитър Радев по повод приемането на България в чакалнята на еврозоната. По думите му това дава на България тежест във финансовата сфера, която надхвърля размера на нашата икономика и територия.

Той подчерта политическия принос в процеса, за взимането на важните решения. Премиерът беше на висотата на историческите изисквания, каза Радев.

Да се поздравим, без патос можем да оценим решението за присъединяването на българския лев към ERMII, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му това се равнява с членството ни в НАТО и ЕС, а следващата логична стъпка е присъединяването ни към еврото. Пътят, който извървяхме от 2018 г., многото работа ни дава надежда, че сме в правилна посока. Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на участващите държави, това на практика ще ни даде възможност да участваме във втората по размер валута в света, каза Горанов.

Изискванията са за реформи, които ще ни изведат към по-добро икономическо развитие, а днес бих искал да заявя, че когато българското общество и институции се обединят около определена цел, то тя може да е успешна, допълни финансовият министър.

Премиерът Борисов каза, че народът трябва да е заедно, тъй като цяла Европа гърми, да ни е кеф, че българите сме свършили огромна работа.

Борисов оцени днешното решение като гарантиран лев за в бъдеще, на фиксирания курс, който е обещан пред парламента - 1.95583 лв. за 1 евро.

Задава се тежка икономическа криза, прокуратурата всеки ден навестява някое наше министерство, каза премиерът. Според него ще е трудно в края на тази и началото на следващата година, но изрази надежда, че от другата година ще започнем да качваме ръста на икономиката.

Той изрази съжаление, че на масата тази вечер освен управителят на БНБ не е и президентът.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пуснаха срещу парична гаранция Пламен Бобоков, Пламен Уузунов и Илиян Милушев
Пуснаха срещу парична гаранция Пламен Бобоков, Пламен Уузунов и Илиян Милушев
Николай Василев: Когато влезем в еврозоната, ще забогатеем
Николай Василев: Когато влезем в еврозоната, ще забогатеем