НОВИНИ

Валдис Домбровскис поздрави България за приемането в чакалнята на еврозоната

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:16, 10.07.2020 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

България и Хърватия бяха приети днес във валутно-курсовия механизъм ERMII - задължителен етап от присъединяването към еврозоната.Това е първото разширяване на валутния съюз от половин десетилетие с перспектива да завърши най-рано през 2023 г.

Решението беше взето от финансовите министри на еврозоната и от висши представители на Европейската централна банка. Двете балкански страни ще се присъединят и към банковия съюз на блока.

Това означава, че най-големите им кредитни институции ще попаднат под наблюдение на Европейската централна банка от 1 октомври. Приемането на еврото ще бъде голям пробив за България, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че страната ни е изправена пред тревоги във връзка с организираната престъпхност и относителна бедност с най-нисък БВП на глава от населението в целия Евросъюз.

Валдис Домбровскис - заместник-председател на ЕК: България и Хърватия току-що направиха важна стъпка към приемането на еврото както тяхна валута. И двете страни сега са членки на валутно-курсовия механизъм ERMII. Това развитие е много значително и достойно за приветстване. Това е добра новина за България, добра новина за Хърватия и за цялата еврозона. Пътят към еврото може да бъде неравен. Може да изглежда дълъг. Но това е път, който променя страните към по-добро. Прави ги по-силни, по-устойчиви, по-конкурентни и по-проспериращи. Прави ги по-добро място за живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЮНЕСКО ще преразгледа статута на храма "Света София" в Истанбул
ЮНЕСКО ще преразгледа статута на храма "Света София" в Истанбул
Напрежение по време на протестите в София (обобщение)
Напрежение по време на протестите в София (обобщение)