НОВИНИ

Проф. Анастас Герджиков: Шест български университета са участници в класирани консорциуми

bnt avatar logo
от БНТ
23:52, 10.07.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Надявам се, че този кризисен период с дистанционно обучение заради коронавируса ще отмине, той създаде трудности, но имаше и добри страни - мобилизира ни да използваме всички ресурси, които през последните години сме натрупали в областта на онлайн обучението и дори кризата да отмине тези ресурси можем да използваме при присъствено редовно обучение, каза в студиото на "Панорама" проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Проф. Герджиков беше избран за председател на Съвета на ректорите. Като успех отбеляза приемането от мнозина ректори на реформа, която е полезна за развитието на цялата система и във вреда на собствените им висши учебни заведения в името на това обществото да получава качествено образование. Като пример даде подкрепата на реформата на МОН за преминаване от брой студенти към качество, т.е. да се финансира повече качеството. И е навредило на много университети, но ректорите са подкрепили реформата, според която броят на местата за студенти да се намалят от 70 000 на 38 000 за 5 години, което е почти двойно и удря почти всички университети.

При дистанционното обучение, при направени много анкети, преподавателите много съвестно са го осъществили, повечето часове са били взети, повечето от тях са използвали почти всички възможни средства - виртуална класна стая, не просто качени лекции и студентите са общо взето доволни.

"Разбира се, не винаги така - около 25% казват, че не са доволни, че не всички лекции са взети, че тези, които са взети, са били по неподходящ начин, че преподавателите са искали твърд много", отбеляза проф. Герджиков.

Ректорът на Софийския университет коментира и класирането на нашите университети в Европейската университетска мрежа. Миналата година нито един български университет не се класира, защото имаше огромна конкуренция - няколкостотин много сериозни европейски университети. Сега са класирани 5 университета са пълноправни партньори в такива консорциуми, един е асоцииран партньор.

"Шест български университета са участници в класирани консорциуми, от 24 - 6 е една четвърт", подчерта ректорът на СУ.

Ползата от това в този период е възможността да с свържем с европейски и световни университети, защото никой в света вече не може да работи сам , заяви проф. Герджиков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето: Предимно слънчево днес
Времето: Предимно слънчево днес
Летни празници на българското кино започват край Варна
Летни празници на българското кино започват край Варна