НОВИНИ

Малък брой студенти за празничния 8 декември в Банско

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 07.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

На прага на новия зимен сезон и само ден преди Студентския празник, заведенията и повечето хотели в Банско остават затворени.

За първи път курортният град ще остане пуст на 8 декември. Много студенти бяха избрали да отбележат празника си в Банско. Още от есента хотелите и къщите за гости бяха резервирани, но ситуацията рязко се промени в края на ноември. 90% от резервациите бяха отменени.

В страната влязоха в сила по-строгите мерки, заведенията бяха затворени за три седмици - до 21 декември, а на студентите е разрешено да празнуват на малки групи до 15 човека. Така тези, които ще се съберат и ще празнуват се насочиха към по-малките курорти и къщи за гости в страната.

Георги Думанов е собственик на хотел с 80 легла, към който има и голяма механа. Всички места били резервирани за 7 и 8 декември.

Георги Думанов, хотелиер:За съжаление всички резервации бяха отменени предвид обстановката, защото студентите идват предимно за купона, а пък след като са затворени заведенията, ние проваляме пакета, който беше като цяло.

И в друг хотел в центъра на Банско ситуацията е сходна.

Тина Иванова, управител на хотел: Всичко беше отменено.

Сега и хотелиери, и ресторантьори се надяват след 21 декември мерките да бъдат облекчени.

С промоционални пакети и при стриктно спазване на всички мерки за безопасност в Банско се надяват за Коледа и Нова година да успеят да привлекат български туристи, както и такива от съседните балкански страни.

Тина Иванова, управител на хотел: доста по-ниски цени ще пуснем със закуска, с обяд, даже и вечеря, правим всичко възможно, за да имаме някакви гости.

Юлия Попова, Съюз на туристическия бизнес в Банско: Добрта новина е, че все пак има запитвания, макар и плахи.

Кметът на Банско е категоричен, че всички мерки за безопасност в обектите в града се спазват, а контролът е стриктен.

Иван Кадев, кмет на Банско: Нашите хотелиери и ресторантьори още от лятото са предприели всички мерки да осигурят едно безопасно пребиваване на своите гости. Регулярно се извършват проверки и засега няма данни за някакви сериозни нарушения.

Тина Иванова, управител на хотел: Инвестирахме в дезинфектанти, предпазни средства за персонала, в диспенсери и т.н., за почистващи препарати също дадохме доста средства. Стараем се да изпълним всички изисквания.

През последните дни в Банско не са регистрирани нови случаи на заразени с COVID-19.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В момента имаме шанс за 100% българска енергия, смята бивш енергиен министър
В момента имаме шанс за 100% българска енергия, смята бивш енергиен министър
Няма свободни легла в COVID отделението на болницата в Бяла
Няма свободни легла в COVID отделението на болницата в Бяла