НОВИНИ

Президентът Радев: Изборите трябва да се проведат на 28 март

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:18, 07.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Датата на парламентарните избори вероятно ще бъде 28-и март. Това стана ясно от изказване на президента Румен Радев, който посочи датата като подходяща и заяви, че изборите трябва да бъдат проведени в срок.

Така държавният глава на практика опроверга мнения, че ковид пандемията може да е причина вотът да се проведе след тази дата.

Президентът коментира и други актуални теми след като поднесе цветя пред паметника на Никола Вапцаров. Поводът е 111-та годишнина от рождението на поета-антифашист.

Всички държавни органи - изборна администрация, изпълнителна и законодателна власт трябва да създадат необходимите условия за честно провеждане на предстоящия вот, призова президентът Радев.

Румен Радев, президент на Република България: Изборите трябва да бъдат проведени в срок с доставени и лицензирани машини, както е по закон и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимализират риска за неговото здраве.

Въпросът с ваксината срещу COVID-19 има пряко отношение върху здравето и живота на българите не само за справяне с пандемията, но и за години напред, каза президентът като се позова на мнението на водещи учени и експерти.

Румен Радев, президент на Република България: Очаквам правителството да подходи с цялата отговорност по този въпрос. Да има компетентно и откровено разяснява както за ползите от това ваксиниране, така и за рисковете. Да има получени всички разрешителни от Европейската агенция по лекарствата и от Българската изпълнителна агенция по лекарствата. И много важно е да бъдат гарантирани правата и на тези, които няма да се ваксинират

Държавният глава е съгласен, че първо трябва да се ваксинират хората от първите редици в борбата с вируса и най-нуждаещите. Отговори на въпроса и кога той ще го направи.

Румен Радев, президент на Република България: Ще се ваксинирам едва когато няма чакащи за ваксина от тази категория хора.

Държавният глава коментира също идеята на ГЕРБ да има прокурор, който да може да разследва главния прокурор.

Румен Радев, президент на Република България: Мисля, че управляващите даже вече не се свенят да демонстрират топлите си връзки с главния прокурор. Какво всъщност ни предлагат? Предлагат ни прокурорската колегия, където главният прокурор има пълната власт, да посочва човека, който ще го разследва. Предлагат ни същия ВСС, който с огромно болшинство избра този главен прокурор, сега да избере и човека, който ще го разследва.

Според президента Радев имитацията на реформи в правосъдната система от страна на управляващите само издава тяхната цел - да се бетонира статуквото.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев с рекордно класиране в ранглистата
Адриан Андреев с рекордно класиране в ранглистата
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Жребия за квалификациите за Световното първенство в Катар
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Жребия за квалификациите за Световното първенство в Катар