НОВИНИ

Кой печели изборите в Румъния

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:02, 07.12.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Социалдемократическата партия печели парламентарните избори, показват предварителни данни от паралелно преброяване в Румъния. Според тях опозицията получава 29,7%, а управляващите от Националлибералната партия - 25,5% от гласовете. Тези резултати не включват гласовете на 265 000 румънци в чужбина. Въпреки преднината на социалдемократите, очакванията са либералите да се опитат да съставят правителство.

Министър-председателят Людовик Орбан обяви победа на изборите и вероятно ще бъде натоварен от президента Клаус Йоханис да се опита да сформира нов кабинет. Орбан обеща да модернизира страната и да поддържа "проевропейски" път. Социалдемократите обаче определиха като смехотворен начина, по който правителството му отговори на пандемията.

Най-слаба активност на парламентарните избори в Румъния от 30 години

Людовик Орбан, министър-председател на Румъния: Макар че мнозина решиха да не гласуват, в бъдеще ви призовавам да смятате тези избори като изключително важни за съдбата на Румъния. Веднъж на четири години, всеки от нас има силата да определя посоката на нашата страна чрез тези, които ще я управляват. Националлибералната партия ще даде всичко от себе си, за да представлява всички румънци, дори и тези, които не гласуваха.

Марчел Чолаку, лидер на Социалдемократичеката партия: С този вот румънците показаха, че имат нужда от промяна. Бих искал да благодаря на всички румънци, които ни повярваха и гласуваха за Социалдемократическата партия. Бих искал да благодаря на всички, които наказаха правителството. То се подигра с нас, затваряйки училища, църкви, пазари, само за шест месеца доведе до фалит хиляди румънски компании и остави без работа стотици хиляди.

Предстои да разберем кой ще управлява в Румъния, а тези избори ще бъдат запомнени с най-ниската избирателна активност след падането на режима през 1989 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клоп: Всички настърхнахме, когато излязохма на терена
Клоп: Всички настърхнахме, когато излязохма на терена
Прокуратурата повдигна обвинение срещу лекаря на Марадона
Прокуратурата повдигна обвинение срещу лекаря на Марадона