НОВИНИ

До четвъртък трябва да са готови списъците с лекaрите, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 07.12.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

До четвъртък директорите на шестте РЗИ-та, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19, трябва да изготвят списъците на желаещите да се ваксинират медици. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с директорите на отговорните здравни инспекции.

В националния план за ваксините, приет миналата седмица, страната беше разделена на шест региона, като всеки един от тях има отговорник, който извършва централната логистика - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Всички те работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов.

Как ще протече ваксинацията срещу COVID-19 у нас

Следващата им задача е да изготвят с директорите на другите РЗИ-та в областите, за които те отговарят, ясна логистика за необходимостта от мобилни екипи и бройката. В понеделник ще се съберем отново, за да уточним съответните специфики за отделните райони, тъй като във всеки район има специфики, които са различни, обясни здравният министър.

Необходимите хладилници за посрещане на първата доставка на ваксини са налични, съобщи още проф. Ангелов. "Всички помещения, в които хладилниците ще се поставят, ще бъдат пригодени там, където е необходимо, за да влязат тези хладилници. Навсякъде във всички РЗИ-та ще има фризери, където да бъдат разположени. Отделни малки хладилници, които да съхраняват ваксината, ще бъдат в мобилните екипи разположени“, допълни министърът.

Бойко Борисов: Детските градини може да отворят и на 14-и декември

"Много е рано да говорим за 21 декември, при условие, че седмицата, която ни е важна да анализираме, е от 14-и нататък". Така здравният министър коментира думи на премиера. По-рано през деня Бойко Борисов заяви, че "най-добрата антикризисна мярка е на 21 декември да се отвори всичко поетапно" и да отпаднат последните ограничения, които бяха наложени в опит да се забави разпространението на епидемията на COVID у нас. Борисов дори посочи, че е възможно детските градини и ясли да бъдат отворени още на 14 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС с важни решения за българския футбол
БФС с важни решения за българския футбол
Одермат триумфира в гигантския слалом в Санта Катерина
Одермат триумфира в гигантския слалом в Санта Катерина