НОВИНИ

Ще стъпим ли на Марс през 2026-та?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:34, 13.12.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Ще стъпят ли хора на Марс през 2026-та? Пресилена амбиция или постижима цел е изявлението на Илън Мъск? Това коментира за подкаста на БНТ "Американската мечта" Крисчън Йънгс - преподавател по астрономия, изучавал космическо инженерство и геология в Университета в Мичиган.

"Мисля, че японският проект за обиколка на Луната с космически кораб към 2023 г е възможен. Но мисля също, че изявлението за кацане на космически кораб на Марс до шест години е малко прибързано. Вярвам, че Илън Мъск ще играе водеща роля в овладяването на космоса и на Марс, но според мен едва ли човечеството ще може да направи първата си стъпка на повърхността на Марс преди 2030-та година.

Доста повече ми се иска да видя как космически кораб на НАСА каца на Луната, за да достави оборудване за лунна база, която хората да използват като тренировъчен лагер при подготовката си за установяване на Марс впоследствие. Никак не ми се ще да видя как първата мисия на хората до Марс се проваля и участниците в нея не оцеляват.

Смятам, че Луната е много подходяща като база за подготовка, тъй като тя е по-достъпна, по-близо е до Земята и дава повече възможности за предприемане на спасителни действия в опасни ситуации", обяснява преподавателят по астрономия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови разкрития по случая с убийството на две деца в Сандански
Нови разкрития по случая с убийството на две деца в Сандански
КАТ със засилени проверки по пътищата преди и по време на празниците
КАТ със засилени проверки по пътищата преди и по време на празниците