НОВИНИ

Почина писателят на шпионски романи Джон льо Каре

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:23, 14.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
Още

На 89-годишна възраст почина авторът на шпионски романи Джон льо Каре. Писателят е починал от пневмония в събота. Неговият литературен агент уточнява, че краткото му боледуване не е свързано с COVID-19.

Истинското му име е Дейвид Корнуел, но светът го познава като Джон льо Каре. След Втората световна война за кратко работи за британските тайни служби, докато учи немски език в Швейцария. Задачата му е да праща агенти на МИ5 зад Желязната завеса. Скромно казва, че е обикновен писател, който за кратко е шпионин.

Роден е през 1931 г. в графство Дорсет, Югозападна Англия. Майка му напуска семейството, когато Дейвид Джон Мур Корнуел е едва петгодишен. Майка и син се срещат десетилетия по-късно, когато малкото момче се е превърнало в прочутия Джон льо Каре.

Забелязан е от британските тайни служби, докато учи немски език в Берн. Освен университета в Швейцария, следва в Оксфорд, две години преподава в Итън, преди да се присъедини към тайните служби. В началото е изпратен в британското посолство в Бон. Именно по това време получава достъп до информация, която го вдъхновява за бъдещите литературни проекти.

През 60-те години започва да публикува шпионските си романи, които му носят световна популярност. Първите три книги пише, още докато работи за МИ5 и МИ6 и това налага да се подписва с псевдоним. Избира името Джон льо Каре. Пробивът идва с третото му произведение "Шпионинът, който дойде от студа", което Греъм Грийн определя като най-добрата шпионска история.

Шпионската му кариера приключва през 1964 г., когато името му попада в дълъг списък с двойни агенти, предаден на СССР. Случаят вдъхновява Льо Каре да напише "Дама, поп, асо, шпионин".

Следват други шедьоври, някои от които са екранизирани. Един от най-забележителните му персонажи е агент Джордж Смайли. При премиерата на телевизионния сериал "Нощният мениджър" през февруари 2016 г. споделя:

"Не всички адаптации на мои романи са успешни. Но този път се получи много добре. Написах книгата преди 23 години и не очаквах такъв интерес, но темите са актуални".

Признание за Джон льо Каре е включването на разговорни думи от негови произведения като "къртица" в Оксфордския речник.

Британските служби се гневят, че писателят представя МИ6 като некомпетентна, безпардонна и корумпирана, но продължават да четат книгите му. Сред почитателите на Джон льо Каре са британският министър-председател Маргарет Тачър и американският президент Роналд Рейгън.

В интервю през 2017 г. казва, че правейки равносметка на живота си, го определя като изключително интересен. Освен творчеството си, Джон льо Каре оставя след себе си четирима сина, 14 внука и трима правнука. Надживян е и от съпругата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев преболедувал COVID-19 месец преди мача с Джошуа
Кубрат Пулев преболедувал COVID-19 месец преди мача с Джошуа
Продължават протестите срещу забраната на абортите в Полша
Продължават протестите срещу забраната на абортите в Полша