НОВИНИ

Най-голямата кражба на ток: Компютри за биткойни са били вързани към ел. мрежата

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:09, 14.12.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

МВР и прокуратурата с още подробности относно най-голямата кражба на ток в историята на ЧЕЗ. Над хиляда компютърни конфигурации са били захранвани чрез незаконно присъединяване към мрежата с цел копаене на криптовалута.

Фермата за криптовалута е била разположена в бивша стопанска сграда в село Хераково, община Божурище. По предварителни изчисления на ЧЕЗ крадената месечно електроенергия е приблизително равна на средното месечно потребление на малко над 4200 семейства. Използвана е професионална техника, прихващането е станало от електрически стълб.

Установено е търговското дружество собственик на сградата. От прокуратурата имат данни за лице, което е ползвало помещението под наем. Вероятно сградите са били отдавани фиктивно под наем, за да бъдат прикрити следите.

До момента няма задържани. На 12 декември е установена кражбата, когато полицията е пристигнала в халетата.

"Когато влизат в помещенията, установяват и множество устройства, които служат за генериране на криптовалута, така наречените копачки. Установяват и специфични устройства, които им помагат да преобразуват ел. енергията, тъй като първоначалното присъединяване е било към този стълб. Съответно имат необходимата техника, която да преобразува тока, за да може да се използва", уточни прокурорът Пламен Петков.

"На час потреблението е било колко 4-5 домакинства плащат месечно, можем да си го представим образно така", обясни Филип Йорданов от ЧЕЗ.

Имате ли други случаи?

"Да, стават все по-изобретателни и находчиви крадците. Подобен случай беше август в Кюстендил, обувния завод, там по същия начин беше извършено присъединяване към нашата разпределителна мрежа", допълни той.

Прави впечатление, че помещенията се охраняват от няколко кучета, а също така са поставени и камери за видеонаблюдение. От прокуратурата заявиха, че все още не е ясно къде се записват кадрите. Разследването все още продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гол в добавеното време остави Милан без загуба в първенството
Гол в добавеното време остави Милан без загуба в първенството
Спряха правата на арбитърa Петър Костадинов
Спряха правата на арбитърa Петър Костадинов