НОВИНИ

Ръст на безработицата отчетоха във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 14.12.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Драстично увеличаване на безработните във Варна сочат данните за септември и октомври. Общият брой на хората останали без работа е 7500. За същия период на миналата година регистрираните в Бюрото по труда безработни са с 3000 по-малко. Този ръст се дължи на пандемията от COVID-19, заради която много сезонни работници бяха освободени по-рано.

Владимир Иванов доскоро е работил във фирма за озеленяване. Надява се в началото на следващата година ситуацията в страната да се нормализира и да се върне отново на работа.

"Свърши сезонът, свърши и работата. Затова", коментира той.

Най-често в Бюрото по труда във Варна се регистрират хора, които са работили в сферата на хотелиерство, ресторантьорство, търговията и услугите. Те са сред най-засегнатите от кризата с коронавируса сектори в икономиката.

"Влияние върху динамиката на пазара на труда оказа освобождаването на лица, заети в сезонните дейности, предимно в сферата на туризма. Слабият сезон по Северното Черноморие наложи заетите в туризма да бъдат освободени по-рано от обикновеното", обясни директорът на Бюрото по труда Мария Драгнева.

Близо 200 работодатели от Варненска област са кандидатствали по новата мярка в подкрепа на затворените бизнеси. Очаква се компенсации от държавата, по 24 лева на ден, да получат близо 1000 работници, които излизат в неплатен отпуск.

"Специално за Варна 16 000 работни места са запазени по програмите. Около 17 милиона лева са инвестирани", заяви социалният министър Деница Сачева.

За да се избегне чакането на опашка и струпването на много хора на едно място, безработните и работодателите могат да подават своите документи по електронен път.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жота стана поредният контузен в Ливърпул
Жота стана поредният контузен в Ливърпул
МОН с нагласа за изпити след 4-и и 10-и клас
МОН с нагласа за изпити след 4-и и 10-и клас