НОВИНИ

Кой и как ще се ваксинира у нас?

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:39, 14.12.2020
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
начало масовата ваксинация великобритания
Слушай новината

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС, МОЖЕТЕ ДА ГИ ЗАДАДЕТЕ ТУК. НИЕ ЩЕ ПОПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ.

Един от ключовете за справяне с пандемията и контрол върху SARS-CoV-2 в дългосрочен план е създаването и използването на безопасни и същевременно ефективни ваксини срещу COVID-19.

Около това мнение се обединяват водещи експерти в областта. С ваксинацията ще се постигне имунитет при голяма част от населението.

Така ще се предпазят и тези, които не могат да бъдат имунизирани, но попадат в рисковите групи за по-тежко протичане и усложнения от вируса. Тъй като първоначално вероятно ще се предлагат само ограничени количества ваксини са определени приоритетни групи от населението.

Пътят на ваксините ще започне на 24 декември, когато всички камиони ще тръгнат от Белгия към 27-те държави от Европейския съюз. Най-вероятно или на 25-и вечерта, или на 26-и сутринта ние ще имаме готовност да посрещнем този камион в София. На 27 декември ще бъде ваксиниран първият българин у нас и естествено - той ще е лекар на първа линия. Ваксинирането ще започне в София, Пловдив и Бургас.

Вижте Националния план за ваксиниране ТУК

Първите хора, които ще се ваксинират, са медиците. Те са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Ваксината ще им позволи да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти.


Във втората група попадат потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.

На трето място ваксина ще получат служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Очакваният брой на желаещите да се имунизират ще стане ясен от предварително изготвени списъци.

Четвъртата група обхваща възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход.

Могат ли да се ваксинират хора с автоимунни заболявания?

В последната фаза попадат уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

Ваксините срещу COVID-19 и прилагането им са безплатни за населението без значение от здравноосигурителния статус на лицата.

Ще бъдат одобрени и достъпни за използване само ваксини с положително съотношение полза-риск.

Вижте още: Какви ваксини срещу COVID-19 са разработени до момента в света?

ЗАДАЙТЕ ВАШИТЕ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВАКСИНИТЕ ТУК.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Значителна облачност със слаби валежи от дъжд
Значителна облачност със слаби валежи от дъжд
Меси отбеляза гол №600 с екипа с номер 10 при измъчен успех срещу Леванте
Меси отбеляза гол №600 с екипа с номер 10 при измъчен успех срещу Леванте