НОВИНИ

Какви ваксини срещу COVID-19 са разработени до момента в света?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
07:40, 14.12.2020
7664
Чете се за: 09:10 мин.
Здраве
франция представя плана ваксинация германия удължи мерките януари

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС, МОЖЕТЕ ДА ГИ ЗАДАДЕТЕ ТУК. НИЕ ЩЕ ПОПИТАМЕ ЕКСПЕРТИТЕ.

Общо в целия свят се разработват около 170 проекта. 47 препарата са изпитват върху хора, 11 са във финален стадий. Повечето се съхраняват при температура до 4 градуса, но това не важи за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех", която изисква температура от минус 80 градуса.

ВАКСИНАТА НА "ПФАЙЗЕР" И "БАЙОНТЕХ"

Обединеното кралство започна имунизация с продукта на "Пфайзер" и "Байонтех" на 8 декември, след като последният стадий от изпитанията показа 95% ефективност на препарата. Американската компания и германският ѝ партньор бяха първите в света, които обявиха данните от изпитанията на 18 ноември, а Великобритания стана първата държава, която одобри ваксината.

Препаратът представлява РНК ваксина на основата на фрагмент от генома на коронавируса.

Първа научна публикация за ваксината на "Пфайзер": Ефективността ѝ е 95%

Федералното управление за контрол на храните и лекарствата в Съединените щати потвърди в доклад, че ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" срещу COVID-19 е безопасна и отговаря на стандарта за спешно разрешение за използване. Съветниците на агенцията подкрепиха извънредната ѝ употреба на 10 декември и така отвориха пътя за одобрение на ваксината от агенцията.

До 11 декември ваксината е одобрена от Великобритания, Бахрейн, Канада и Саудитска Арабия.

Четири държави досега са одобрили ваксината на "Пфайзер"

Хора със сериозни алергични реакции не бива да се ваксинират с препарата на "Пфайзер" и "Байонтех", заяви британската регулаторна агенция за лекарства и здравни продукти. Предупреждението идва след два случая на алергични реакции при ваксиниране. Беше съобщено, че двамата пациенти са били по принцип с тежки алергии, но и двамата са се възстановили. Случаят им се разследва.

Заключенията на Европейската агенция за лекарствата за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех" се очакват на най-късно на 29 декември.

ВАКСИНАТА НА "МОДЕРНА"

След "Пфайзер" и "Байонтех", американската компания "Модерна" изнесе данните от изследванията на своята разработка на 30 ноември. Ваксината ѝ показа ефективност от 94.1 процента, а при тежките случаи 100%. Ваксината ще бъде разгледана от съветниците на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в Съединените щати на 17 декември, а Европейската агенция за лекарствата ще обяви заключенията си до 12 януари.

Препаратът на "Модерна" използва генетичен материал от коронавируса.

В изследванията на "Модерна" са участвали 30 000 души в Съединените щати. От първите 95 участници с COVID симптоми само петима ваксинирани са се разболели, в сравнение с 90 души, които са получили плацебо и са развили инфекцията.

Наблюдавани са 11 тежки случая, но нито един при получилите ваксината. Използван е иновативен и експериментален подход. Все още не се знае колко дълго продължава имунитетът, доброволците ще бъдат наблюдавани.

ЕК подписа договор с "Модерна" за ваксината срещу COVID

От компанията заявиха, че ефикасността е забележителна. Биотехнологичният гигант се надява да има на разположение 1 милиард дози в целия свят следващата година.

Компанията започна изпитания с младежи от 12 до 17 години.

ВАКСИНАТА НА "АСТРА ЗЕНЕКА" И УНИВЕРСИТЕТА В ОКСФОРД

Британско-шведският консорциум "Астра Зенека" разработва ваксина съвместно с университета в Оксфорд. Те съобщиха временни данни от последния стадии на изпитания на 23 ноември. Ваксината има средна ефективност от 70 процента и 90 процента при получаване първо на половин доза, а след това на пълна доза.

Британската разработка изглежда по-неефективна от препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", които са с 95 процента ефективност.

Оксфордският препарат обаче е чувствително по-евтин и по-лесен за съхранение.

Специално в "Панорама": Оксфордската ваксина и COVID-19 - има ли надежда?

Ваксината е изпробвана върху 200 000 доброволци. Европейската агенция за лекарствата също трябва да се произнесе по ваксината.

Ваксината е векторна на основата на аденовирус на шимпанзе.

Британски и руски учени ще комбинират ваксината на компанията "Астра Зенека" и руската разработка "Спутник V", за да установят дали защитата от COVID-19 може да се подобри.

Първоначално изпитанията ще се проведат извън Русия и ще включат хора над 18 години. Смесването на две ваксини би могло да доведе до по-добър имунен отговор. От британско-шведския консорциум заявиха, че изследват комбинации от различни аденовирусни ваксини, за да установят дали защитата от COVID би била по-надеждна.

"СПУТНИК V " - ПЪРВАТА ВАКСИНА В СВЕТА

Руската ваксина "Спутник V" е показала ефективност от 96,2% след втората инжекция. Това сочат предварителните данни от изследването на ваксината. Преди време Руският фонд за преки инвестиции беше обявил, че ефективността на препарата е 95%.

"Спутник V" беше регистрирана първа в света - на 11 август 2020 г. Досега в Русия са ваксинирани над 100 000 души.

Ваксината е векторна на основата на човешки аденовирус.

В програмата участват 40 000 доброволци. 10 000 от тях са получили плацебо.

В Москва започна масова ваксинация

Общо в Русия има две регистрирани ваксини, скоро се очаква и трета.

Втората ваксина е "Епиваккорона". Появи се през октомври 2020 година. Препаратът е създаден на основата на изкуствено синтезирани елементи на структурата на коронавируса.

Над 50 страни са заявили доставки на ваксината "Спутник V".

КАКВА ЕФЕКТИВНОСТ СЕ ОЧАКВА ОТ ВАКСИНИТЕ?

Световната здравна организация изисква ефективността на препарата да е най-малко 70 процента. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата настоява за 50 процента. Европейската агенция за лекарствата заяви, че може да приеме и по-ниска резултатност.

ВАКСИНИТЕ В КИТАЙ

Китай разгърна програма за извънредна употреба на ваксина, насочена към работещите в най-важните сфери и тези, които са изложени на голям риск от инфекция. До средата на ноември са ваксинирани около 1 милион души.

Ваксинирането става с три инжекции - две разработени от държавната CHINA NATIONAL BIOTEC GROUP и една на компанията SINOVAC BIOTECH.

На 18 ноември SINOVAC BIOTECH заяви, че нейният препарат CORONA VAC предизвиква бърз имунен отговор и че промеждутъчните данни от последния стадий на изпитания биха могли да се появят тази година.

ОЩЕ РАЗРАБОТКИ

САЩ

С разработка на ваксини в Съединените щати се занимават и компаниите Johnson & Johnson, Novavax и Merck.

ЕВРОПА

Френската компания Sanofi и британската GSK (GlaxoSmithKline) също разработват съвместна ваксина. Двете компании обявиха, че има забавяне на препарата им и той се очаква в последните три месеца на следващата година.

Sanofi готви ваксина и с биотехнологичната кампания Translate Bio.

На етап клинични изпитания е ваксината, която разработва германската компания CureVac съвместно с "Института за разработка на ваксини и биомедицински лекарствени средства Паул Ерлих".

Кои световни лидери обявиха, че ще се ваксинират срещу COVID-19?

КАКВИ ВАКСИНИ ЩЕ КУПУВА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ?

Европейският съюз смята централизирано да купи ваксини, разработени от AstraZeneca, Sanofi, Johnson&Johnson, BioNTech/Pfeizer, CureVac и Moderna.

Всяка европейска страна може самостоятелно да си купи ваксина, но Брюксел настоятелно препоръчва да не се доставят ваксини, които не са сертифицирани в Европа.

ЗАДАЙТЕ ВАШИТЕ ВЪПРОСИ, СВЪРЗАНИ С ВАКСИНИТЕ ТУК.

Вижте още: Готов е първият вариант на Националния план за ваксиниране у нас. Кой и как ще се ваксинира?

СНИМКИ: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Чавдар Ботев: Дарителите на кръвна плазма са повече от възможността за даряване
Д-р Чавдар Ботев: Дарителите на кръвна плазма са повече от възможността за даряване
Кубрат Пулев преболедувал COVID-19 месец преди мача с Джошуа
Кубрат Пулев преболедувал COVID-19 месец преди мача с Джошуа