НОВИНИ

В Москва започна масова ваксинация

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:39, 05.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Русия

В Москва започна масова ваксинация с разработената в Русия ваксина срещу COVID-19 СПУТНИК-V. Ваксинацията е доброволна и безплатна. Руският президент Владимир Путин нареди ваксинирането да започне от най-уязвимите групи.

Създателите на СПУТНИК-V твърдят, че ваксината е 95% ефективна и че не предизвиква странични ефекти. При тестовете едва 1,5 от доброволците са се разболели от COVID-19. Трета фаза на изследванията, обаче, все още не е завършила.

"Според мен това е единственото решение в тази ситуация. Ще си сложа ваксината по-късно, след първата вълна на ваксинация", каза Ирина, жителка на Москва.

В Москва вече действат 70 пункта за ваксинация. Очаква се до края на годината броят им да се увеличи до 170. Предимство имат хората, изложени на най-голяма опасност от заразяване като лекари, учители и социални работници.

Руските здравни власти се надяват през декември около 2 милиона души да се ваксинират.

"Ако трябва да съм честна, не знам много за ваксината, защото не съм чела проучвания за СПУТНИК-V. Но съм сигурна, че всичко е наред. Не съм антиваксер", каза Вика, жителка на Москва.

При ваксиниране със СПУТНИК-V организмът добива имунитет до две-три седмици и се предполага, че се запазва две години. При хора над 80 години, обаче, може въобще да не се образуват антитела. Не е ясно как ваксината действа при деца, защото не са правени тестове.

СПУТНИК-V беше регистрирана още през август, но все още не е одобрена от нито един международен здравен контролен орган. Няколко държави, обаче, вече е я поръчаха.

Във Великобритания, при пълна секретност протича операцията по доставки на ваксината Pfizer/Бионтех. От 8 декември започва ваксинацията на населението. Камионите, които превозват ваксините от Белгия, не са маркирани.

Британското контраразузнаване МИ5 препоръча на здравните власти да не разкриват складовете, които съхраняват ваксината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести във Франция заради затворените ски лифтове
Протести във Франция заради затворените ски лифтове
3614 са новите случаи на коронавирус у нас
3614 са новите случаи на коронавирус у нас