НОВИНИ

Четири държави досега са одобрили ваксината на "Пфайзер"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:57, 10.12.2020
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Саудитска Арабия одобри ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" и така стана четвъртата страна, която дава зелена светлина на препарата.

Очаква се решението на американската агенция по контрол на храните и лекарствата. Според проучване по-малко от половината американци смятат да се ваксинират.

В Съединените щати се готвят за съхраняването на ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" и за евентуалното ѝ прилагане.

Ваксината вече беше одобрена във Великобритания, Бахрейн, Канада и вече от Саудитска Арабия. Според проучване на Асошиейтед прес 47% от американците планират да се ваксинират, 26 на сто няма да го направят, а 27% още не са взели решение. Едва 20% смятат, че ваксините ще се разпределят справедливо в страната.

В същото време руската ваксина Спутник V е показала ефективност от 96,2% след втората инжекция. Това сочат предварителните данни от изследването на ваксината. Преди време Руският фонд за преки инвестиции беше обявил, че ефективността на препарата е 95%.

Хакери са получили достъп до данни за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех"

Ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" стана мишена на кибернападение - хакери атакуваха европейската агенция по лекарствените средства в Амстердам. Те са получили достъп до някои данни на препарата на американската и германската компания.

Данните са свързани с регистрацията на разработката. Времето на кибератаката не се уточнява. В момента агенцията е в процес на оценка на няколко ваксини.

Заключенията за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек" се очакват най-късно на 29 декември, за препарата на американския концерн "Модерна" на 12 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бездомник почина на стълбите на поликлиника във Варна
Бездомник почина на стълбите на поликлиника във Варна
Силно земетресение разтърси Тайван
Силно земетресение разтърси Тайван