НОВИНИ

Матури за учениците от 7. и 12. клас ще има, но някои теми може да отпаднат

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:46, 10.12.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Важно за ученици и родители: Матури за учениците от 7. и 12. клас ще има, но някои теми може да отпаднат заради дистанционното обучение.

Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са от 1. до 4. клас. Но не се се предвижда връщането на присъствена форма за всички ученици едновременно.

Според образователния министър епидемичната обстановка ще продължи поне още няколко месеца. Но ако се стигне до разхлабване на мерките след коледната ваканция, то ще е само за определени области, в които епидемичната обстановка го позволява и само за някои класове.

Това стана ясно на онлайн среща, организирана от омбудсмана, в която родители имаха възможност да задават въпросите си лично на министъра на образованието.

Дали с идването на новата година ще дойде и краят на онлайн обучението - краткият отговор е "Само за някои".

Красимир Вълчев, министър на образованието: Локално вземане на решение с редуване.

След 4 януари ще се решава локално кои ученици могат да се върнат в клас

Първи в класните стаи ще се върнат децата от начален етап.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Колкото са по-малки децата, толкова по-неефективно е обучението в електронна среда от разстояние.

След това с приоритет са учениците от 7. и 12. клас. Матурите за тях няма да отпаднат, но ще минат с едно облекчение.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Следим темпото, с което средният учител разпределя и минава по учебните програми - не е проблем да бъдат изключени определен брой теми.

Външното оценяване след 4. и 10. клас и тази учебна година няма да е задължително. На срещата с министъра родителите имаха възможност да го попитат всичко, което ги интересува. И да споделят някои неволи от онлайн опита на децата си.

Предприети са вече действия за децата със специални образователни потребности. Всички центрове за образователна подкрепя трябва да работят присъствено с всяко дете. И да не връщат нито едно. Но и това на места не се изпълнява.

А за децата, които все още изобщо нямат компютри, за да влязат в час, министърът отговори, че все още се чакат компютри по европейски проект. Но процедурата се бави. Затова там където ученик няма компютър - училището трябва да намери начин да му осигури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Починалата жена в Благоевград не е била изпратена за прием в частната болница, твърдят оттам
Починалата жена в Благоевград не е била изпратена за прием в частната болница, твърдят оттам
Раздадоха Нобеловите награди онлайн
Раздадоха Нобеловите награди онлайн