НОВИНИ

Министър Вълчев: След 4-ти януари ще се решава локално кои ученици могат да се върнат в клас

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
11:04, 10.12.2020 (обновена)
5586
Чете се за: 01:22 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС

Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са тези от начален етап. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици. Това поясни министърът на образованието Красимир Вълчев в дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Обмисля се след 4-ти януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява - в кои училища и кои класове да се върнат в час.

За учениците, на които през следващата година предстоят матури, образователният министър успокои, че не е проблем последните теми от учебните програми да отпаднат.

Националното външно оценяване за четвърти и десети клас и следващата година ще е по желание. Остават задължителни обаче изпитите след 7-ми и 12-ти клас. С едно облекчение.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Следим темпото, с което средният учител разпределя и минава по учебните програми - не е проблем да бъдат изключени определен брой теми.

Дали присъственото обучение ще започне със започването на новата учебна година - краткият отговор е "само за някои".

Красимир Вълчев, министър на образованието: Локално вземане на решение с редуване.

За първи път първият срок ще завърши по различно време в различни училища

Първи в класните стаи ще се върнат децата от начален етап.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Колкото са по-малки децата, толкова по-неефективно е обучението в електронна среда от разстояние.

След това с приоритет са учениците от 7-ми и 12-ти клас. А за децата, които имат специални образователни потребности вече е взето решение въпреки епидемията Центровете за образователна подкрепа да работят присъствено с всяко дете. И да не връщат нито едно. Решение, което на някои места още не се изпълнява.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Получихме този сигнал вчера, очевидно нашето разрешение да посещават индивидуални терапевтични дейности не е било възприето като задължение.

Липса на интернет оставя хиляди деца от Северозапада без достъп до онлайн обучение

А дали всички деца в момента имат устройство през което да са във виртуалната класна стая, образователният министър коментира така.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Факт е, че няма да вземем решение и да закупим 700 000 устройства, колкото са децата, за да кажем, че сме осигурили този равен достъп.

Въпреки това, през европейски проекти вече са дарени 18 000 компютъра. И има очакване още 107 000 да бъдат доставени. До тогава много ученици обаче остават извън системата електронното образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти на СЗО пристигнаха в Индия да разследват неизвестна болест
Експерти на СЗО пристигнаха в Индия да разследват неизвестна болест
Премиерът Борисов пристигна в Брюксел за срещата на евролидерите
Премиерът Борисов пристигна в Брюксел за срещата на евролидерите