НОВИНИ

За първи път първият срок ще завърши по различно време в различни училища

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:32, 07.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

За първи път първият учебен срок ще завърши по различно време за различни училища и класове. Причината - дистанционното обучение заради COVID кризата и невъзможността някои деца да се обучават пълноценно. Освен на 2 февруари както обикновено, за някои ученици срокът може да завърши на 16 или 23 февруари. Има и още възможни варианти.

Заради COVID кризата просветното министерство обяви две буферни седмици за учениците от 4-ти до 6-и клас и три за тези от 1-ви до 3-ти клас. Те могат да се използват в случай, че в момента учениците, особено по-малките, не се обучават ефективно в дистанционната форма. Предвижда се вместо уроци, отсъствия и оценки да има например занимания по интереси. Тъй като обаче в закона е записано учебните седмици на първия срок да са 18, а тези две или три седмици не са учебни, то краят на първия срок се измества. Какви варианти имат училищата?

Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в училищното и предучилищното образование", МОН: Решенията са много различни, голям спектър от възможности имат и няма как да определим една дата.

Първо учениците от 7-и до 12-и клас завършват нормално на 2 февруари, имат един ден ваканция и на 4 февруари са на училище. Това се отнася и за децата от 1-ви до 6-и клас, които в момента учат без проблеми дистанционно. Втори вариант - учениците от 1-ви до 3-ти клас взимат трите буферни седмици заради затруднения в дистанционното обучение и приключват срока на 23 февруари. Трети вариант - учениците от 4-ти до 6-и клас взимат двете буферни седмици и приключват срока на 16 февруари.

Четвърти вариант - училището решава да не вземе изцяло двете или трите седмици и приключва срока на избрана от него по-ранна дата. Двете или трите седмици могат да се вземат както преди коледната ваканция, така и след нея.

Досега никога не се е случвало първият учебен срок да завършва по различно време за различни училища и ученици. COVID кризата наложи министерството да предприеме тази мярка.

Евгения Костадинова: Малко сложна ситуация, но аз съм убедена, че директорите и училищните ръководства ще се справят и всъщност учителите в началния етап ще преценят кое е най-добре за техните ученици.

Заради всичко това се измества и краят на учебната година. Децата от 1-ви до 3-ти клас ще учат до 23 юни, а тези от 4-ти до 11-и клас - до 30 юни. Тези ученици, които сега учат дистанционно без проблеми, ще вземат буферните седмици в края на годината под формата, например, на екскурзии. Така ще направят и в 51-о училище, които ще приключат първия срок на 2 февруари.

Асен Александров, директор на 51 СУ: Нормално, както си е по график, няма никакви промени, ние нямаме изпуснати учебни дни през първия срок, така че нищо няма да се промени за децата.

В 75-о основно училище в квартал "Факултета" обаче са решили децата от 1-ви до 3-ти клас да се възползват от буфера и първият им срок да продължи до 23 февруари. Те трудно четат и пишат.

Лава Коцева, директор на 75-то ОУ: Голяма част от децата нямат средства за плащане на интернет, нямат възможност за таблети и лаптопи.

Учениците от 4-ти до 7-и клас обаче ще приключат на друга дата - 2 февруари.

Лава Коцева, директор на 75-то ОУ: Възможно е, мисля, че няма да има пречка, те са в отделни класове и в отделни смени учат.

И още важна информация - датите на Общинските кръгове на всички ученически олимпиади се изместват и те ще се проведат не по-късно от две седмици преди Областните кръгове. Някои от олимпиадите, като тази по астрономия например, ще се проведат дистанционно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две жени с COVID-19 родиха здрави бебета в Пазарджик
Две жени с COVID-19 родиха здрави бебета в Пазарджик
Яслена група за деца на медици работи от днес в Пловдив
Яслена група за деца на медици работи от днес в Пловдив