НОВИНИ

Липса на интернет оставя хиляди деца от Северозапада без достъп до онлайн обучение

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 03.12.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Слаб интернет и липса на устройства създават проблеми на деца и родители в Северозападна България с онлайн обучението. Над 1000 са учениците от различни класове, които изпитват затруднения. Най-много те са в началните и прогимназиалните класове.

По-трудно е на децата от селата, където покритието не винаги е достатъчно, за да може да се отворят задачите, които учителите дават. Пример за това е село Баурене в община Криводол, където населението е бедно, безработицата е висока, а интернет покритието не е винаги надеждно.

Лозана и родителите ѝ живеят в края на селото. В първите дни на онлайн обучението се налагало да работи с учителите си чрез обикновена телефонна връзка. Сега добри хора подарили на детето телефон, който може да осигури интернет връзка чрез предплатена услуга. Ваучерът струва 15 лева, но понякога и той не е надежден. Детето опитва да направи дадения от учителката тест, но не може да отвори нищо.

"Трудно се справяме, защото аз работя на 4 часа. Гледам една баба, вземам 250 лева най-много парички и не може - за ток, за вода, за облекло, за храна, за всичко са 250 лева. Просто няма как да ѝ вкарвам всеки път ваучер, за да учи... Тя се учи! Много се учи", споделя майката на детето.

Виктория обяснява, че дори когато купят ваучер за интернет, наличието му е под въпрос. В много райони от Северозападна България интернет покритието е слабо, независимо дали е кабелно или мобилно.

Родители сигнализираха БНТ, че това води и до друг проблем - неизвинени отсъствия за децата.

Педагогически съветник: Максималната психическа стабилност на учениците онлайн е две седмици

Силвия живее във Враца, но въпреки това се случва интернетът да се разпада, което създава притеснения на сина ѝ, който е петокласник, дали отсъствието му ще бъде извинено.

"За мен не е оправдано. Може да спре тока, може да спре интернетът, може детето да се е забавило с влизането в онлайн часа си и в същото време проверяват дали е там. Според мен е по-удачно дали през деня е там", смята Силвия.

Наш екип потърси началника на Регионалния инспекторат във Враца за проблема с липсата на интернет покритие и невъзможността на много ученици да учат дистанционно.

"1149 ученици нямат електронни устройства и липса на интернет. За тези деца в училищата се организира алтернативно обучение като ще им се разнасят материали от образователните медиатори", обясни Галина Евденова, началник на Регионалния инспекторат.

Относно извинените и неизвинените отсъствия при проблем с интернет мрежата от институцията обясниха, че към тях не са подадени подобни сигнали.

А иначе въпреки проблемите, пред които е изправена малката Лозана, тя не спира да мечтае един ден да стане учителка, да бъде до учениците си със или без интернет връзка. Момичето и нейните съученици се надяват кризата с коронавируса да свърши бързо, за и да могат по-бързо и да се върнат в клас, където са убедени, че връзката с училището е най-сигурна.

Репортер: Десислава Пепова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акрапович: Излизаме за победа срещу ЧФР Клуж
Акрапович: Излизаме за победа срещу ЧФР Клуж
Леброн остава в Лейкърс до 2023 г.
Леброн остава в Лейкърс до 2023 г.