Минчо Коралски: Нужен е индивидуален подход за хората с увреждания

от БНТ
09:42, 03.12.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Проблемите на хората с увреждания няма да свършат нито тази година, нито следващата. Това трябва да бъде една постоянна политика и то насочена не към възможностите на държавата, а към потребностите на хора с увреждания. Това заяви в „Денят започва“ д-р Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

Нормативната наредба, която се отнася до личната грижа, следва да бъде допълнена, за да може да се осигурява 24/7 грижа за хората с увреждания, смята д-р Коралски.

Това се отнася особено за тези, които са в тежко положение и няма как личните им асистенти да бъдат на 5-дневна работна седмица. Според Коралски Законът не осигурява достатъчна грижа за хората с увреждания.

Конвенцията за правата на хората с увреждания се отнася до живота на тези хора във всички сфери – образование, достъпна среда, достъп до работа, пълни права като личности, правата на жените и децата с увреждания.

У нас държавата е все още длъжница на хората с увреждания. Коралски вижда причината в това, че тези хора доскоро бяха „невидимите хора“ в обществото, такъв човек почти се приравняваше с ненужен човек.

Според Коралски задължително е да има индивидуален подход, тъй като няма двама души с увреждания, които да имат еднакви нужди.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2
Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2
След 2 години банята в "Овча купел" ще отвори врати за посетители
След 2 години банята в "Овча купел" ще отвори врати за посетители