НОВИНИ

Минчо Коралски: Нужен е индивидуален подход за хората с увреждания

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 03.12.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Проблемите на хората с увреждания няма да свършат нито тази година, нито следващата. Това трябва да бъде една постоянна политика и то насочена не към възможностите на държавата, а към потребностите на хора с увреждания. Това заяви в „Денят започва“ д-р Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

Нормативната наредба, която се отнася до личната грижа, следва да бъде допълнена, за да може да се осигурява 24/7 грижа за хората с увреждания, смята д-р Коралски.

Това се отнася особено за тези, които са в тежко положение и няма как личните им асистенти да бъдат на 5-дневна работна седмица. Според Коралски Законът не осигурява достатъчна грижа за хората с увреждания.

Конвенцията за правата на хората с увреждания се отнася до живота на тези хора във всички сфери – образование, достъпна среда, достъп до работа, пълни права като личности, правата на жените и децата с увреждания.

У нас държавата е все още длъжница на хората с увреждания. Коралски вижда причината в това, че тези хора доскоро бяха „невидимите хора“ в обществото, такъв човек почти се приравняваше с ненужен човек.

Според Коралски задължително е да има индивидуален подход, тъй като няма двама души с увреждания, които да имат еднакви нужди.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2
Атанас Скатов тръгва към първо зимно изкачване на К2
След 2 години банята в "Овча купел" ще отвори врати за посетители
След 2 години банята в "Овча купел" ще отвори врати за посетители