След 2 години банята в "Овча купел" ще отвори врати за посетители

от БНТ
09:27, 03.12.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Регионални

Проект, предвиждащ реставрацията на банята в "Овча купел", е все по-близо до осъществяване, след като стана ясно, че е преминал през още една инстанция.

В същото време обаче, заложената в него промяна на предназначението на зданието се посреща нееднозначно от жителите на София. Причината е, че след възстановяването, сградата ще се превърне в център за изследване на свойствата на минералната вода.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов обясни в "Денят започва" по БНТ, че софиянци и гостите на града ще могат да се възползват от лечебните свойства на минералната вода. Целта е едновременно да може да се използва банята като спа център, но да функционира и центърът за изследване на водата.

"Нека няма никакви съмнения, че намеренията са били за възстановяване и използване на минералната вода. Аналогиите с Централна баня са безпочвени", увери Чобанов.

Той обясни, че в "Овча купел" са на лице всички предпоставки за реставрация изцяло в оригинален вид и за възстановяване на оригиналните функции.

"Както показа успешния ни опит в Банкя, това са бавни процеси на консервация, на възстановяване. Убеден съм след около 2 години първите посетители ще могат да се възползват от услугите на комплекса", смята зам.-кметът.

Очаква се разходите по възстановяването да бъдат съществени, добави той.

Вижте повече във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Минчо Коралски: Нужен е индивидуален подход за хората с увреждания
Минчо Коралски: Нужен е индивидуален подход за хората с увреждания
Как да се предпазим от киберизмами в пандемията
Как да се предпазим от киберизмами в пандемията