НОВИНИ

Спор между ГЕРБ и БСП дали премиерът трябва да бъде изслушан за ваксините

Николай Минков
от Николай Минков
09:14, 03.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Със 128 депутати, от които 8 присъстващи дистанционно, Народното събрание събра кворум и започна работа.

По искане на БСП, председателят на парламента Цвета Караянчева направи предложение за изслушване на премиера Бойко Борисов относно технологичните параметри за договарянето на ваксините срещу коронавирус, доставката на количествата и техническите изисквания за тяхното транспортиране и съхранение.

С гласовете на мнозинството обаче, предложението беше отхвърлено, а управляващите и опозицията отново се скараха.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова, в декларация в пленарната зала, призова министър-председателя на дойде и да обясни целия процес по избора и доставката на ваксините.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Повече от година премиерът не е идвал в Народното събрание... Живеем в парламентарна република, която е най-висшият орган в държавата. За никого не е новина, че Борисов традиционно погазва принципите на парламентарната република и държавността. Но днес е по-особен ден... Днес, уплашен от ситуацията, отказва да поеме отговорността за кризата, иска от нас, депутатите, да подпишем празен чек и да ни ползва за индулгенция за купуването на ваксини и ваксинирането срещу COVID-19. Ние искаме да гласуваме информирано и аргументирано, и с грижа за хората, защо искахме да дойде министър-председателят, а не здравният министър. Не ни го пращайте, защото премиерът е единственият, който знае последователността на обсъжданите решения и как са вземани в Европейската комисия... Мога да ви цитирам много заявления, направени от джипа за разговори с всички лидери в ЕС по темата ваксини... Той е единственият, който може да даде информация как приключиха преговорите, за какви ваксини се договориха, на какви цени, задължителни, незадължителни, платени... тези въпроси не ги поставяме ние, а българското общество. Затова искахме да дойде премиерът, а не някой друг. А днес стои голям държавнически въпрос. Вие добре знаете, че обществото е разделено по темата за COVID и ваксинитe. Единственият начин да дадем сигурност и спокойствие на гражданите е да ги информираме прозрачно и отговорно, а не да натискате едни копчета, без да знаете за какво гласувате... Г-н Борисов, не се крийте зад парламента, погазвайки парламентарната република, а елате тук и кажете на българския народ какво правите. Когато цялото общество е разделено, ние трябва да дадем на българите сигурност, прозрачност и информираност... Постъпката на Борисов ще се отрази цялостно на българите дали ще се ваксинират или не. Ще се задълбочи недоверието. Недоверието, което взимате е най-големият проблем и ако той не дойде, той ще е виновен, ако това недоверие се увеличава. Не винете никого за това, а поемете последиците.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ призова БСП да не злоупотребява с темата за ваксините и да насажда разделение сред обществото.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Моля да не допускате внушения, които могат в последствие да предизвикат разделение на народа... Призовавам българските граждани да са отговорни към ситуацията... Само ако сме единни и не очакваме политически дивидент, само тогава можем да покажем един парламент, достоен за българските граждани. Г-жо Нинова, не мога да допусна, че вашите депутати не са ви предоставили цялата информация, която беше представена в парламентарната здравна комисия... Има точка от дневния ред, здравният министър ще бъде тук и ще можете да зададете всичките си въпроси... А вашата обсебеност да видите министър-председателя тук, може да бъде обект на дълго психологическо изследване.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се предпазим от киберизмами в пандемията
Как да се предпазим от киберизмами в пандемията
Готвят иск срещу Фейсбук за нарушаване на антимонополните закони
Готвят иск срещу Фейсбук за нарушаване на антимонополните закони