НОВИНИ

Борисов: Отлагаме плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 03.12.2020
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

"Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на правителството.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди, че това е важна и очаквана мярка от бизнеса.

"При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение", заяви още министърът на икономиката.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България.

"Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха", отбеляза Ананиев. Той беше категоричен, че страната ни изпълнява ускорено всички мерки, поети като ангажимент, за да може по-бързо да се осъществи конвергенцията и да влезем в еврозоната.

БНБ удължава до 31 март 2021 г. мораториума върху кредитите

Министър Ананиев посочи още, че България прави най-добрата емисия на дълг за тази година. "2,5 млрд. взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз - това също е едно голямо признание за България. И не на последно място, ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната - на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България", заяви още Ананиев.

В рамките на работното съвещание министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП.

"Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса", добави министър Борисов. Той потвърди също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че тази вид подкрепа е с европейски средства и добави, че ще бъде осъществена чрез системата ИСУН, като целта е процедурата да бъде максимално олекотена и подкрепата да стигне бързо до компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията. Вицепремиерът напомни, че чрез Европейския социален фонд се оказва подкрепа и за заетите.

"От началото на следващата година ще се продължи и с други мерки за активна подкрепа. Това не е причина ние да изоставяме основните си приоритети, ще продължим с инвестиционни мерки, които подпомагат компаниите да си подобряват материалната база, машинното оборудване. Още от началото на следващата година ще се въведат мерки в подкрепа на иновациите и авангардните научни изследвания", заяви още вицепремиерът Томислав Дончев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ си отмъсти на Манчестър Юнайтед и остави развоя в група "Н" за последния кръг
ПСЖ си отмъсти на Манчестър Юнайтед и остави развоя в група "Н" за последния кръг
Утре пускат билетите за сблъсъка Джошуа – Пулев
Утре пускат билетите за сблъсъка Джошуа – Пулев