НОВИНИ

Томислав Дончев: Най-рязко повишение има в заплатите на служителите на първа линия

томислав дончев рязко повишение заплатите служителите първа линия
bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 01.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Най-рязко повишение има при заплатите на лекари и медицински персонал. 36 администрации са получи увеличение още от тази година - всички те са служители на първа линия и са сред хората, не стоят на бюра и гишета. Това заяви в студиото на "Референдум" вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, има сериозен проблем не само с медиците на първа линия, но и в службите РЗИ, социалните работници, подобна е ситуацията с учителите.

Целта на държавата е тази помощ, тази мярка да стигне до максимален брой хора и да бъде добре таргетирана, уточни Томислав Дончев относно повишаването на заплатите.

719 електронни направления за PCR тест са пуснати за първия ден от старта на новата система, съобщи още вицепремиерът.

Най-голямото предизвикателство е включването на общопрактикуващите лекари. На 18 декември очакваме да стартира и електронната рецепта. Срещаме трудности със свикването на персонала, това не са IT специалисти, уточни Дончев.

При какви обстоятелства личните лекари ще издават електронно направление за PCR тест?

Той обясни, че по всички мерки кандидатите може да подадат документи по електронен път и въпреки съмненията, това е много по-сигурно от физическия процес, тъй като електронно подадените документи няма как да се фалшифицират, за разлика от хартиените.

Няма да има мораториум за кредитите - позицията на Европейската централна банка е, че с подобни мерки трябва да бъдем внимателни, уточни още Дончев.

Вицепремиерът обясни, че се разработва нова мярка съвместно с НАП относно разплащанията с фирмите, за да може да се използва цялата база в Приходната агенция.

Трябва да си направим ясна преценка за приоритетите, за това трябва да бъдем гъвкави. Няма ясен консенсус кога ще свърши пандемията - намираме се в непозната, несигурна среда, подчерта още вицепремиерът.

Цялата дискусия със социалния министър Деница Сачева, министъра на икономиката Лъчезар Борисов и вицепремиера Томислав Дончев в студиото на "Референдум" гледайте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП поиска оставката на директора на "Фронтекс"
ЕП поиска оставката на директора на "Фронтекс"
Министър Борисов: Мярката за безлихвените кредити ще продължи и следващата година
Министър Борисов: Мярката за безлихвените кредити ще продължи и следващата година