НОВИНИ

Проф. Топалов: Категорични сме към Скопие - или спазват Договора, или няма да позволим и първата крачка

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 10.12.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Нашата позиция е изказвана многократно - с този тон на отношение към България, с непромяната на повече от 70 години враждебно и то агресивно враждебно отношение, как бихме могли ние да се съгласим? Това е нашият най-близък съсед, роднина при това, през цялото време сме им помагали абсолютно с всичко - и как ни отвръщат те? Така коментира в "Денят започва" по БНТ напрежението в отношенията ни със Скопие проф. Кирил Топалов, преподавател в СУ и член на съвместната историческа комисия.

Българската държава е категорична - или изпълнявате договора, или няма да ви позволим да направите и първата крачка, категоричен е проф. Топалов.

София и Скопие - заплита ли се възелът?

Относно критиките от Брюксел към неодобряването на начало на преговори за приемане на Северна Македония в ЕС, проф. Топалов коментира - Европа си има толкова тежки проблеми - да вземем Унгария и Полша, ами COVID? "България започна този процес по присъединяване на Западните Балкани и как ни се отвръща - готови, неготови, приемайте ни", допълни професорът.

Тази държава не е мръднала крачка напред, в нея действат механизмите на Титова комунистическа Югославия. Европа такава държава ли иска? Отделно, че е тотално враждебно настроена срещу свой съсед, категоричен е проф. Топалов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се развива проектът за училищни тоалетни, който спечели "София избира"
Как ще се развива проектът за училищни тоалетни, който спечели "София избира"
Нова кредитна ваканция - кой и при какви правила ще може да отсрочва задълженията си
Нова кредитна ваканция - кой и при какви правила ще може да отсрочва задълженията си