НОВИНИ

Имунолог: Страничните ефекти от ваксината не са тежки, преминават за 1-2 дни

bnt avatar logo
от БНТ
07:30, 10.12.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Най-важното за ваксините е, че тяхната цел е да създадат имунен отговор срещу причинителя на COVID-19 и да създадат антитела срещу него. Ваксините, които ще бъдат одобрени от ЕС, са постигнали близо 95% имунен отговор. Това обясни в "Денят започва" имунологът д-р Цветелина Великова.

При около 3-4% от ваксинираните са страничните ефекти, като те обикновено преминават за 1-2 дни. Изразяват се в обща отпадналост и главоболие, не са толкова тежки. Не са регистрирани по-сериозни реакции в рамките на проучванията досега, категорична е д-р Великова.

Ваксината, която ще пристигне в България, е т.нар. базирана на РНК. Идеята е в организма да се внесе инструкция как ние да произведем част от най-важните антигени срещу вируса - т.нар. шипчест протеин. Тази информация се превръща в белтък, а РНК се разгражда и имунната система има възможност да изгради имунен отговор срещу вируса без да се е срещала с него, обясни д-р Великова.

Тя е категорична, че няма опасност от т.нар. цитокинова буря, ще бъдем предпазени и от това опасно усложнение чрез ваксината.

Ваксинацията не е препоръчителна за бременни, кърмещи и малки деца. Теоретичните рискове са малко, но те не могат да бъдат изключени. Очакваме научни статии за конкретните групи по време на изследването, каза още имунологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как работи единственият лекар на 30 села и махали в условията на пандемия
Как работи единственият лекар на 30 села и махали в условията на пандемия
След тройното убийство във Варна - какви са версиите
След тройното убийство във Варна - какви са версиите