НОВИНИ

Лични лекари очакват повече информация за ваксината срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
12:12, 09.12.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Общопрактикуващи лекари очакват повече информация за ваксината срещу COVID-19, преди да започнат да я препоръчват на свои пациенти. Според националния план за имунизация джипитата ще се включат в процеса на по-късен етап, след като приключи ваксинирането на хората, работещи на първа линия - лекари, полицаи, педагози, социални работници и възрастни хора в специализирани заведения. Сдружението на общопрактикуващите лекари вече подготвя и свое становище до институциите, ангажирани с предстоящата имунизация.

Д-р Костадин Сотиров е председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Като семеен лекар има 1100 пациенти. Запознат е с националния план за имунизация срещу COVID-19, но вижда участието, както своето, така и на другите джипита в него най-рано през февруари или март догодина.

д-р Костадин Сотиров: Когато се прави масовата имунизация на около 2 млн. и половина възрастни хора и на тези, които са с хронични заболявания, там вече е нашето място.

Правилното съхранение на ваксината извън хладилниците със специална температура също е важна информация, която джипитата очакват. За другите ваксини те използват битови охлаждащи устройства с температура от 3 до 5 градуса.

д-р Костадин Сотиров: Ако позволява такова съхранение в рамките на 3 до 5 дни може, като ще направим предварителен списък с хората, които ще се имунизират тук. С определен час, те идват, отварят флакона - имунизираме.

Пациенти на личните лекари вече се интересуват от новата ваксина. Някои са готови да си я сложат още при първа възможност. Други смятат, че вече са защитени, защото са изкарали инфекцията.

д-р Костадин Сотиров: Това нещо дали преболедувалите COVID-19 трябва да се имунизират и хората с хронични заболявания, които не трябва да се имунизират, трябва да е описано в кратката характеристика на продукта. Едва когато я видим на български, одобрена от нашето Министерство на здравеопазването, едва тогава можем да направим такава препоръка.

Около 4100 са общопрактикуващите лекари у нас, а възрастните хора, които е желателно да се имунизират, са около 2,5 милиона. Още 500 000 души са под 65 години, но пък са с хронични заболявания.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландци ще ръководят доиграването на скандалния мач ПСЖ - Истанбул Башакшехир
Нидерландци ще ръководят доиграването на скандалния мач ПСЖ - Истанбул Башакшехир
Допустимият извънреден труд вече ще може да достига до 300 часа годишно
Допустимият извънреден труд вече ще може да достига до 300 часа годишно