НОВИНИ

Допустимият извънреден труд вече ще може да достига до 300 часа годишно

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:10, 09.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Окончателно: допустимият извънреден труд може да бъде увеличен от 150 до 300 часа годишно.

Това решиха депутатите с промени в Кодекса на труда. От БСП са категорични, че това отнема права на работниците . От ГЕРБ и ДПС им отговориха, че това е манипулация и лъжа.

Увеличаването на часовете за извънреден труд от БСП определиха като лобизъм и възможност за експлоатация от работодателите.

Георги Гьоков, депутат от ПГ на БСП: То не се пише, отнемаме трудовите права на работниците, а така подмолно, тихичко се казва, увеличаваме възможността за до 300 часа увеличение. С 300 часа като извънреден труд означава 2300 работни часа или 9 часа и 12 минути дневно. Ние няма да натиснем бутона

Председателят на парламента Цвета Караянчева даде пример от работата си като инженер, че понякога, за да се изпълни поръчка в срок, но материалът е дал дефект, се налага да се навакса срокът с извънреден труд.

Цвета Караянчева, председател на НС: Тогава точно този момент е в защита на работниците, тогава трябва да има сключен договор между тях за регламентиране на тези допълнителни часове , за да може законово тези средства да се платят. Така, че уважаеми колеги, не изопачавайте нещата, не говорете манипулативно и не правете внушения, които рано или късно ще се върнат като бумеранг към вас.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов припомни, че в Кодекса остава в сила забраната за извънреден труд, както и ограничението за до 150 часа извънреден труд.

Хасан Адемов, председател на социалната комисия в НС: И какво се променя, забележете, със съгласието на работниците с колективен трудов договор, извънредният труд в определени случаи да бъде разрешен до 300 часа годишно. Абсолютна лъжа е, че се отнемат права на българските работещи.

Срокът за сумирано изчисляване на работното време, от което зависи и заплащането за извънреден труд, вече ще са четири, а не 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лични лекари очакват повече информация за ваксината срещу COVID-19
Лични лекари очакват повече информация за ваксината срещу COVID-19
МС гласува допълнително 28 млн. лева за МВР
МС гласува допълнително 28 млн. лева за МВР