НОВИНИ

Бъдещи военни лекари помагат на болните си колеги

bnt avatar logo
от БНТ
06:42, 10.12.2020
Чете се за: 01:37 мин.

Осем четвъртокурсници от специалност „Военен лекар“ поеха грижата за заразените с COVID-19 курсанти във Висшето военноморско училище във Варна. Младежите са на първа линия в помощ на лекарите, които лекуват болните. Коронавирусът порази 82-ма курсанти от Военноморското училище. Те бяха изолирани в общежитието до пълното им оздравяване.

Ева и Янис са сред доброволците, които всеки ден следят общото състояние на заразените си колеги. Младежите не изпитват страх, защото вече са се срещнали с вируса и са го преболедували. Работят на смени до излекуването и на последния курсант с коронавирус.

След като разбрах, че имам антитела, веднага дарих плазма и впоследствие, когато се отвори възможност да помагам на колегите ми тук, може би бях една от първите, която вдигна ръка и каза аз съм човекът, споделя Ева, която е в четвърти курс.

Главен старшина Янис Боев, Четвърти курс по специалност „Военен лекар“: Видях, че това е една възможност да придобия повече опит, да помогна на своите колеги. Също така това е едно предизвикателство за мен лично и така мога да надградя себе си.

Бъдещите военни лекари имат готовност да станат и доброволци в болниците, за да помогнат в борбата с коварния вирус.

Ева Георгиева, Четвърти курс по специалност „Военен лекар“: Има много хора, които се нуждаят от помощ. Лекарите стават все по-малко. Лекарите имат нужда от хора, които да ги заместват. Можем да не сме лекари все още, но смятам, че можем да помагаме с всичко в болницата.

Курсантът Венелин Нешев е сред преборилите коронавируса.

На мен не ми се отрази толкова зле на психиката понеже тук сме курсанти. Бяхме карантинирани в добри условия в студентските общежития, в чисто нови стаи с перфектни условия за прекарване на карантината. Училището беше осигурило всичко необходимо, категоричен е курсантът.

Много преболедували курсанти от Военноморското училище имат желание след няколко дни да станат донори на кръвна плазма, ако отговарят на условията.

Главен старшина Венелин Нешев, курсант във Висшето военноморско училище - Варна: Разбирам сложността на обстановката в страната и много хора в момента лежат на интензивни легла и те се нуждаят от тази кръвна плазма. Смятам, че това би било един страхотен подарък за някого за Коледа.

Разпространението на вируса сред курсантите във Военноморското училище е овладяно. Няма регистрирани нови случаи на заразени. Под карантина все още са 10 души от общо 82-ма.

Ние сутрин рано минаваме на визитация с лекаря на Военноморското училище. Преглеждаме ги, питаме ги дали имат оплаквания, как е тяхното състояние, дали имат нужда от нещо. Също така даваме им някои базови лекарства, които могат да подобрят тяхното състояние и също така са с профилактична цел, обяснява главен старшина Янис Боев.

Бъдещите военни медици, помагали за лечението на курсантите, получиха грамоти от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И в Русе вече може да се дарява кръвна плазма за лечение на COVID-19
И в Русе вече може да се дарява кръвна плазма за лечение на COVID-19
Откриха най-големия град от джинджифилови сладки в Норвегия
Откриха най-големия град от джинджифилови сладки в Норвегия