НОВИНИ

Започва ключова среща на върха в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:12, 10.12.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Лидерите на страните от ЕС се събират днес и утре в Брюксел на среща на върха, на която ще обсъждат ключови теми като справянето с пандемията от COVID-19, бюджета на ЕС, отношенията с Америка и Турция и климатичните промени. Българският премиер Бойко Борисов също ще участва в срещата.

Евролидерите ще обсъждат и предварителното споразумение между германското председателство с Унгария и Полша за дългосрочния бюджет и фонда за възстановяване. Двете държави са готови да вдигнат ветото, което бяха наложили, но се очаква в замяна да получат отстъпки по отношение на механизма за върховенството на закона.

Полша и Унгария няма да налагат вето на бюджета на ЕС

Механизмът няма да започне да действа веднага, а поне след две години, след като Съдът на ЕС се произнесе за него. Освен това той ще може да се задейства само при злоупотреби с евросредства.

Очаква се председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да информира лидерите за вечерята си снощи с Борис Джонсън и за преговорите за търговско споразумение с Великобритания. Двамата се споразумяха до неделя да постигат някакво решение за бъдещето на преговорите за търговските отношения.

Според източници от "Даунинг стрийт" 10 Джонсън и фон дер Лайен са разговаряли в продължение на три часа, но са установили, че Лондон и Брюксел продължават да имат сериозни разногласия.

В следващите дни разговорите по Брекзит ще се водят от преговорните екипи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава посещението на специалния пратеник на Скопие у нас
Продължава посещението на специалния пратеник на Скопие у нас
И Канада одобри ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек"
И Канада одобри ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек"