НОВИНИ

Кой купува частен бункер в днешно време и има ли пазар у нас

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 09.12.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Любопитно

Пандемията се заигра със страховете на всички нас. В твърде необичайната година станахме свидетели и на твърде необичайни решения, действия и идеи.

Българска фирма проектира и изгражда частни бункери. Отвъд океана нарасна интересът особено на по-богатите хора да купуват частни бункери, за да се чувстват по-защитени по време на пандемията от коронавирус.

В България, както и в света частни бункери купуват хората, които са предвидливи, тези, които искат да са подготвени и да имат един по-спокоен живот, заяви в предаването "Бизнес.БГ" Десислав Панов от Бункер.бг.

В момента той работи по няколко проекта. Два от тях са на частни лица, които искат бункери за семействата си. Паралелно се работи по проект за изграждане на селище.

"Това е инвестиционен проект на чуждестранен инвеститор. Ще бъде затворен комплекс, в който ще бъде изграден бункер и ще бъде използван от живущите в комплекса", каза Панов.

Между 15 до 20 семейства ще могат да влязат вътре.

"Хората, които изграждат собствени частни бункери, са хора, които имат малко по-големи възможности. Поради тази причина ние преминахме на един по-различен етап и в момента сме в разговори отново с чуждестранен инвеститор за изграждането на бункер за много на брой лица, където ще бъде споделено пребиваването и всеки ще може да купува за себе си и семейството си определено място, или да го наема за определено време", обясни Панов.

Така според него хората с по-ниски доходи ще имат достъп до бункерно съоръжение, което да ги спаси в определена ситуация. Цената на едно такова съоръжение се определя от много компоненти - локацията, броят на хората, които ще го ползват.

"Ако можете да си позволите апартамент в София, съответно ще можете да си позволите и един бункер", допълни Панов.

В един бункер има всякакво оборудване - игрални зали, боулинг зала, вътрешно стрелбище. Проектирани са при минимално оборудване да издържат 6 месеца - а при допълнителни инсталации и съоръжения за сигурност, може да се достигне и до 1 година пребиваване.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте още теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Автомагистрали“ ЕАД: Не се притесняваме от одит на Сметната палата
"Автомагистрали“ ЕАД: Не се притесняваме от одит на Сметната палата
Предупреждение за проливни валежи в почти цялата страна
Предупреждение за проливни валежи в почти цялата страна