НОВИНИ

Културният кампус на Турция отвори врати

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:45, 09.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Един от най-големите музикални центрове в Европа отвори врати. Супермодерната зала на Президентския симфоничен оркестър на Турция е построена в сърцето на турската столица. Водещи музиканти, журналисти бяха сред гостите на откриващия концерт.

"Културният кампус на Турция" - музика и архитектура влизат в интересен диалог в новото арт пространство.

Голямата зала е с 2023 места, камерната Синя зала с 500, а открито пространство ще посреща над 10 000 зрители. Мега проектът изпълнява всички критерии на новата програма "Безопасен туризъм".

"Направихме програма и сертификат за безопасен туризъм. Обсъдихме го с експерти в сектора, лекари и професори. Наложихме много сериозни правила, с над 150 критерия. Тази система работи перфектно. Правим проверки три пъти месечно. А компаниите, които издават сертификатите, са позиционирани в 5 европейски страни", каза министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой.

Президентският симфоничен оркестър на Турция е наследник на най-стария в страната, основан през 1836-а година като военен, а по-късно и самият Джузепе Доницети се заема с репертоара. Очаква се новият музикален център да привлича публика и артисти от цял свят.

"Надяваме се да стане символ на Анкара. Както Елбската филхармония, операта в Сидни - това са знакови центрове, с които също трябва и да си сътрудничим. Да се обменят артисти и да се правят общи проекти, турнета", заяви музикалният директор на оркестъра Джеми Делиорман.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и министърът на културата и туризма дадоха официалното начало. Звездата на оперната сцена Анджела Георгиу и прочутото клавирно дуо Гюхер и Сюхер Пекинел бяха сред първите звездни гости. Предстои среща с Джошуа Бел и Джон Малкович с поетичен спектакъл. Сред първите гости ще бъде и Софийската филхармония.

"Тази зала се оказа, че може да съчетае модерното с добрата акустика, и аз съм много щастлив да бъда част от такова историческо събитие", сподели директорът Найден Тодоров.

Програмата вече е готова, с всички предпазни противоепидемични мерки. Очакват звезди и гости в новия музикален кампус в Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Гугъл" - какво сме търсили най-много през 2020 г.?
"Гугъл" - какво сме търсили най-много през 2020 г.?
Кристалина Георгиева е сред първите 20 най-влиятелни жени на планетата
Кристалина Георгиева е сред първите 20 най-влиятелни жени на планетата