НОВИНИ

Министър Танева: Над 30 000 земеделски производители получиха подкрепа по мерките за COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 09.12.2020
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Над 30 000 земеделски производители получиха извънредна подкрепа по направления Ковид-1 и Ковид-2 в обхвата на Програмата за развитие на селските райони. Това каза в "Още от деня" министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Разплатени са и мерките по COVID подкрепата и в сектор "Рибарство" и в програмата за виното. България първа пусна нотификациите си по програмите си "Лозаро-винарство", рибарската и Програмата за развитието на селските райони, уточни Десислава Танева.

Беше направено максимално всичко, което беше възможно да бъде направено, заяви министър Танева в отговор на въпрос защо млекопроизводителите са недоволни и искат да протестират. "Единствено не бе направено едно - временната мярка от 800 000 евро за предприятия в млекопреработката. За да се възползваме от този инструмент, ние трябваше да защитим съответните спадове, които не бяха достатъчни към момента", обясни тя.

Във връзка с възстановителния план за всяка сфера от обществото ни, който се очаква и от Европа, министър Десислава Танева посочи, че земеделското министерство е изготвило три проекта. На първо четене са одобрени два плана. "Първият е проект за цялостна модернизация, възстановяване на напоителни системи като доставчик на вода за напояване с изградена инфраструктура в цяла България. Вторият проект е за електронно земеделие, което обхваща няколко модула". Тя обясни, че това модернизиране ще осигури производството на храна по екологосъобразен начин и практики, щадящи околната среда. Всеки потребител ще може да проследи пътя, който изминава суровината, която той потребява.

Политиката, свързана с търговските вериги, които се задължават да обособят специално брандирани щандове за нашата продукция, трябва да продължи, категорична беше министър Танева.

В общочовешки план 2020 г., която изпращаме, беше много особена, много трудна и за земеделския сектор включително. Тя обясни, че трудността в земеделския сектор се допълва и от незапомнената суша в Източна България. Там бяха отбелязани най-черните рекорди по производствени показатели на основните култури в страната ни.

По думите ѝ положителното е, че е създадена бърза организация. Използван е целият наличен инструментариум, предоставен с решение на ЕК за подкрепа на сектора. Изплатени са средствата. Изключение прави само едно направление по мярка "Ковид" от програмата за развитие на селските райони. "Имахме осигурени от правителството достатъчно средства и предоставихме рекорден брой приеми по "деминимиз" на абсолютно всички сектори в земеделието в България", допълни тя.

С министъра на екологията Емил Димитров не сме имали конфликт или спорове, имахме комуникация и мисля, че изчистихме всички детайли около тази тема. "По никакъв начин тази комуникация не може да предизвика водна криза", каза тя.

Кога язовирите "Порой" и "Ахелой" ще се свържат към мрежата на ВиК-Бургас

Освен това днес на Министерски съвет се взеха решения, с които двата язовира "Ахелой" и "Порой" бяха предадени за управление на областната управа на Бургас. "Приключена е и комуникацията по отношение на заповедите, които Министерството на околната среда ще издаде за разделяне на зоните на "Натура" и допустимите дейности при тях. Там също бяха отразени исканията на Министерството на земеделието, което е важно за сектора и за земеделските производители", отбеляза земеделският министър.

Изявлението, което министър Емил Димитров направи в края на ноември, предупреждавайки за задаваща се водна криза, Десислава Танева определи като резултат на негов начин на комуникация и негова личностна характеристика.

"Когато говорим професионално, когато с нашите управленски действия засягаме реален бизнес, сектор, мисля, че трябва да изключим политически оттенък и политически амбиции, за да не навредим. Политическите мандати са временни, но всичко като добавена стойност в държавата, като продукт и доход в крайна сметка се дължи на секторите, които произвеждат", допълни министър Танева.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мярката 60/40 - над 585 млн. лв. преведени на фирмите, около 250 000 запазени работни места
Мярката 60/40 - над 585 млн. лв. преведени на фирмите, около 250 000 запазени работни места
Берое победи Левски и го прати до зоната на изпадащите
Берое победи Левски и го прати до зоната на изпадащите