НОВИНИ

Лични лекари в Пловдив проучват нагласите за имунизация на пациентите си

bnt avatar logo
от БНТ
18:31, 09.12.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Общопрактикуващите лекари очакват повече информация за ваксината срещу COVID-19, преди да започнат да я препоръчват на своите пациенти. Според националния план за имунизация джипитата ще се включат в процеса на по-късен етап, след като приключи ваксинирането на хората, работещи на първа линия - лекари, полицаи, педагози, социални работници и възрастни хора в специализирани заведения.

Личните лекари, които са малко над 4100 души, ще трябва да ваксинират над 30% от населението у нас - а именно възрастните хора. Близо 500 000 пък са хората под 65 години, които страдат от хронични заболявания. В Пловдив някои от джипитата са започнали вече да звънят на своите пациенти, за да проучат нагласите им за имунизация и евентуално при желание да ги запишат. На този етап обаче и пред самите семейни лекари има неясноти, които те очакват до края на годината да отпаднат.

Пред БНТ тази сутрин държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев отново каза, че стремежът е да се достигнат 70-75% ваксинирани, но това няма да е лесно.

Доц. Ангел Кунчев: Идеята е да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно

Д-р Костадин Сотиров е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Като семеен лекар има 1100 пациенти. Запознат е с националния план за имунизация срещу COVID-19, но вижда участието на личните лекари най-рано през февруари или март догодина.

"Когато се прави масовата имунизация на около 2,5 млн. възрастни хора и на тези, които са с хронични заболявания, там вече е нашето място", смята той.

Правилното съхранение на ваксината извън хладилниците със специална температура също е важна информация, която джипитата очакват. За другите ваксини те използват битови охлаждащи устройства с температура от 3 до 5 градуса.

"Ако позволява такова съхранение, в рамките на 3 до 5 дни може, като ще направим предварителен списък с хората, които ще се имунизират тук", заяви д-р Сотиров.

Пациенти на личните лекари вече се интересуват от новата ваксина.

"Аз съм съгласна не една, ми две да ми сложат, ако става въпрос", каза Марийка Трендафилова.

Други смятат, че вече са защитени, защото са изкарали инфекцията.

"За сега не, защото съм минавал, имам антитела в момента още и затова", коментира Петко Куманов.

Държавата ще се стреми да достигне висок процент на ваксинация на населението.

"Идеята е да стигнем тези заветни 70-75%, за да прекъснем предаването на вируса в обществото като цяло, а не само да защитим отделните индивиди. Дай Боже, това да стане, но никак няма да е лесно", коментира д-р Ангел Кунчев.

За хората без осигуровки и тези, които нямат достъп до лекарска помощ, ще бъдат осигурени мобилни екипи.

"За възрастни и за хора без осигуровки или отдалечени села - но това ще е на един доста по-следващ етап - може би втората половина на следващата година", допълни главният държавен здравен инспектор.

Всеки ваксиниран ще получава сертификат на два езика. Работи се и по въпроса за създаване на единен европейски документ, до който български граждани да имат достъп.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория е сред 30-те най-влиятелни млади българи
Виктория е сред 30-те най-влиятелни млади българи
Ваксината срещу COVID-19 да не се използва от хора с тежки алергии, предупреждават във Великобритания
Ваксината срещу COVID-19 да не се използва от хора с тежки алергии, предупреждават във Великобритания