НОВИНИ

България не е налагала вето на преговорите за еврочленството на Република Северна Македония

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:09, 09.12.2020
Чете се за: 01:50 мин.
Политика

Външният министър определи като деликатна фазата на отношенията ни с Република Северна Македония.

Екатерина Захариева прие специалния пратеник на Скопие Владо Бучковски и след срещата си с него подчерта, че България не е налагала вето на преговорите за членство в ЕС на съседите ни.

Бучковски призна, че доверието между двете страни е нарушено.

Бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски пристигна в София по-малко от седмица след като правителството в Скопие го назначи за специален представител в България.

Пред госта си българският външен министър Екатерина Захариева е потвърдила подкрепата на страната ни за европейската интеграция на Република Северна Македония, както и готовността за намиране на устойчиво и трайно решение на отворените въпроси в отношенията между двете страни.

Скопие за ветото на България: Това е безотговорна геостратегическа грешка

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Искам да подчертая, че неправилно това се нарича "вето", защото това е неодобрение на преговорната рамка. Няма съмнение, че, за съжаление, по настоящем се намираме в деликатен етап от своите отношения. И двете страни изпитваме разочарование от това, надяваме се. И разочарование, че преговорната рамка не беше одобрена към този момент. Както е добре известно в основата на нашата позиция стои неизпълнение на Договора от 2017 г.

Специалният пратеник на Скопие Владо Бучковски определи разговора си със Захариева като конструктивен, отворен и приятелски.

Бучковски заяви, че са уверили министър Захариева и нейния екип, че Република Северна Македония е решителна в намеренията си да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство. Признава, че е нарушено доверието.

Според Бучковски двете страни вече трябва да се гордеят с постигнатото от съвместната работа, вместо да спорят за миналото.

Бучковски каза още, че общата история няма да я променя нито той, нито г-жа Захариева, но могат да променят работата по инфраструктурата, общите икономически проекти, по-силното сътрудничество в образованието и науката, по-силното сътрудничество в културата, по-силното сътрудничество в сближаването на двата народа.

Екатерина Захариева припомни, че условията на България са ясни вече от 18 месеца и те не са променени. Външният министър изрази учудването си от вчерашната позиция на правителството в Скопие и припомни за какво настоява страната ни.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Прилагане на Договора от 2017-а, Пътна карта по неговото приложение като част от него. Спиране на претенциите за македонско малцинство в България и по отношение на езика - прилагането от 2017-а.

От Външно министерство излязоха с позиция, в която заявяват, че на този етап проектът на Преговорна рамка не съдържа гаранциите, от които нашата страна се нуждае, за да даде подкрепата си за нейното одобряване. България ще продължи конструктивните си усилия и по време на следващото председателство на Съвета на ЕС.

МВнР: Скопие заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на България

Изразява се още съжаление, че през последната година Република Северна Македония е заложила на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на позициите на страната ни, като многократно пред обществото е била представяна невярна информация по отношение на българската позиция.

От Външното ни министерство призовават още правителството на Република Северна Македония да се откаже от манипулативната теза, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят.

Пред специалния пратеник на Скопие Владо Бучковски вицепремиерът Красимир Каракачанов е изразил недоумението си от продължаващата антибългарска риторика от страна на редица медии и политици в Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчитаме рекорд на излекувани от COVID-19 пациенти
Отчитаме рекорд на излекувани от COVID-19 пациенти
Над 60 русенски домакинства вече се отопляват с екологично чисти уреди
Над 60 русенски домакинства вече се отопляват с екологично чисти уреди