НОВИНИ

Захариева: България е готова да продължи разговорите със Скопие по спорните въпроси

Външният ни министър се срещна със специалния пратеник на Република Северна Македония у нас Владо Бучковски

bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 09.12.2020
Чете се за: 01:06 мин.
По света

България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония за разрешаване на споровете между Скопие и София. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Скопие Владо Бучковски.

Това е първата официална визита на специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония в българската столица. По-рано днес Бучковски разговаря и с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Утре той ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев.

„Продължаваме разговорите за намиране на устойчиво и крайно решение на оставащите отворени въпроси по двустранните отношения. Както и за намиране на изход, да отвори пътя на Р Северна Македония за преговорната рамка и стартиране на реални преговори за членство в ЕС“, заяви външният ни министър.

Скопие за ветото на България: Това е безотговорна геостратегическа грешка

„Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка. Нямаме съмнение, че се намираме в деликатен етап на двустранните отношения. И двете страни изпитваме разочарование от това“, поясни Захариева.

"Убедена съм, че единственият прагматичен, откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца", изтъкна още министърът.

„Подаваме ръка на Северна Македония за намиране на взаимно приемливи и трайни решения и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие. Да бъдеш член на ЕС означава, че трябва да се придържаш към двустранните си или многостранни договори“, заключи Захариева и апелира двете страни да говорят повече помежду си, а не чрез медиите.

МВнР: Скопие заложи на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на България

В началото на декември стана ясно, че бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на правителството в Скопие за България. Основната му задача е да изглади противоречията между двете страни по отношение на езика и историята, и да отпадне българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карловската болница получи дарение от защитни екипи и безконтактни термометри
Карловската болница получи дарение от защитни екипи и безконтактни термометри
Трима души са намерени мъртви в апартамент във Варна
Трима души са намерени мъртви в апартамент във Варна