НОВИНИ

Един от последните часовникари в Кюстендил има колекция от 1000 часовника

bnt avatar logo
от БНТ
17:55, 09.12.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Регионални

Той е на 78 години и има колекция от над 1000 часовника. Васил Лапев държи скъпоценната колекция на сигурно място в Кюстендил.

Той е часовникар по професия, а ателието му е едно от последните останали в града, в което заедно със съпругата си, все още ремонтират сложните механизми.

Часовникарският занаят се предава в семейството на Васил. Наследил го от дядо си и още 10-годишен започнал да ремонтира часовници.

"Работехме на пазара, на много места сме работили, тия старите часовникари бяха по механичеството", казва Лапев.

Освен че поправя, Васил колекционира часовници. Интересът му е провокиран от стария механизъм и човешките възможности, които са го създали преди толкова години.

"Без часовник няма живот, това е точното време на света", категоричен е той.

В дома си е събрал всякакъв вид часовници - ръчни, стенни, джобни и будилници. Любопитното, е че всички работят. Най-старият от тях е салонен часовник, немско производство, който е на повече от 100 г.

Най-многобройни в колекцията са ръчните часовници. Самият Лапев казва, че предпочита на ръката си да има стар и качествен модел часовник, но ценителите им стават все по- малко.

В ателието на семейство Лапеви все още идват клиенти и носят часовници за поправка, но възрастният мъж с тъга споделя, че часовникарството като професия замира.

Лапев има намерение след време да покаже в изложба част от богатата си колекция. Тя ще бъде интересна, защото в нея могат да се видят уникални модели, които вече не се произвеждат, но продължават да носят духа на отминалото време.

Автор: Ангелина Дочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60 русенски домакинства вече се отопляват с екологично чисти уреди
Над 60 русенски домакинства вече се отопляват с екологично чисти уреди
Гърция няма да изисква 10-дневна карантина и бързи тестове от шофьорите на товарни камиони
Гърция няма да изисква 10-дневна карантина и бързи тестове от шофьорите на товарни камиони